Pregled bibliografske jedinice broj: 1082704
Sastav i kriteriji kvalitete propolisa
Sastav i kriteriji kvalitete propolisa, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1082704 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sastav i kriteriji kvalitete propolisa
(Propolis: Composition and Quality Requirements)
Autori
Han, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
19
Mentor
Flanjak, Ivana
Ključne riječi
propolis ; kemijski sastav ; kriteriji kvalitete
(propolis ; chemical composition ; quality requirements)
Sažetak
Propolis je pčelinji proizvod koji se sve više koristi u proizvodnji hrane kao funkcionalni sastojak ili u terapeutske svrhe. Iako su poznati mnogi pozitivni učinci propolisa na zdravlje ljudi, njegov kemijski sastav i kvaliteta, posebice sastav i udio bioaktivnih komponenti ovisi o podrijetlu, načinu pripreme i rukovanju. Standard kvalitete propolisa još ne postoji na međunarodnoj niti nacionalnoj razini jer nema dovoljno kvalitativnih podataka o udjelima flavonoida, fenolnih spojeva i hlapivih spojeva za pojedinu vrstu propolisa. Za separaciju i identifikaciju fenolnih komponenata iz propolisa koriste se određene separacijske tehnike poput tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC), plinske kromatografije (GC) kao i elektroforeze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija