Pregled bibliografske jedinice broj: 1082699
Važnost peludne analize u određivanju botaničkog podrijetla meda
Važnost peludne analize u određivanju botaničkog podrijetla meda, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1082699 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Važnost peludne analize u određivanju botaničkog
podrijetla meda
(The Importance of Pollen Analysis in Determination
of Botanical Origin of Honey)
Autori
Radiković, Emili
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
30
Mentor
Flanjak, Ivana
Ključne riječi
peludna (melisopalinološka) analiza ; med ; botaničko podrijetlo ; zemljopisno podrijetlo ; medonosne biljke
(pollen (melissopalinology) analysis ; honey ; botanical origin ; geographical origin ; nectariferous plants)
Sažetak
Med se definira kao sladak, gust, viskozan, tekući ili kristalizirani proizvod što ga medonosne pčele proizvode od nektara medonosnih biljaka ili od medne rose. Uz šećere kao glavni sastojak, sadrži i razne minerale, vitamine, proteine, kiseline, enzime, flavonoide te antioksidanse. Medonosnim biljkama se smatraju one biljke iz čijih cvjetova pčele uzimaju nektar. Pelud čine peludna zrnca koja nastaju u peludnicama prašnika, a možemo ih razvrstati na temelju njihove veličine, oblika, boje, strukture eksine, po broju i vrsti otvora. Naime, na osnovi poznavanja botaničke vrste i količine prisutne peludi u medu te poznavanje fizikalno-kemijskih parametara, možemo determinirati botaničko i zemljopisno podrijetlo meda. Peludna analiza meda ili melisopalinologija je metoda kojom se određuje spomenuto botaničko i zemljopisno podrijetlo meda, a temelji se na činjenici da se botaničko podrijetlo meda odnosi na peludni spektar biljnih vrsta kao izvora nektara, a zemljopisno podrijetlo na sastav peludnih zrnaca biljaka karakterističnih za određeno područje. Peludna analiza zahtjeva dobro poznavanje nektarnih i nenektarnih biljaka te veliku stručnost i iskustvo analitičara pri prepoznavanju peludnih zrnaca tih biljaka. Određivanje botaničkog podrijetla meda bitno je kako bi spriječili patvorenje meda te stekli povjerenje potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija