Pregled bibliografske jedinice broj: 1082697
Boja meda-parametar botaničkog podrijetla i kvalitete
Boja meda-parametar botaničkog podrijetla i kvalitete, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1082697 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Boja meda-parametar botaničkog podrijetla i
kvalitete
(Honey Colour-Botanical Origin and Quality Parameter)
Autori
Domjanović, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
17
Mentor
Flanjak, Ivana
Ključne riječi
med ; boja meda ; metode određivanja boje meda
(honey ; honey colour ; determination of honey colour)
Sažetak
Boja meda jedno je od najvarijabilnijih svojstava meda koje značajno utječe na prihvatljivost potrošača, a time i na cijenu meda. Preferencije potrošača obzirom na boju meda variraju, a u Republici Hrvatskoj potrošači preferiraju svjetlije vrste meda sa blagom aromom. Boja meda kreće se od gotovo bezbojne preko žute (jantarne) do vrlo tamno smeđe. Prvenstveno ovisi o botaničkom podrijetlu meda, a s tim je u vezi udio i sastav mineralnih tvari, pigmenata, fenolnih komponenata te melanoidina kao produkata Maillardovih reakcija. Boja meda se nakon procesiranja i tijekom skladištenja mijenja, a inteznitet promjene ovisi o uvjetima procesiranja i skladištenja. Boja meda određuje se različitim spektroskopskim metodama, a najčešće se koriste tri metode: mjerenje boje meda pomoću Lovibond komparatora kod koje se med prema intenzitetu jantarne nijanse klasificira u 7 kategorija, spektrofotometrijski gdje se mjeri razlika apsorbancija otopine meda na dvije valne duljine te mjerenje boje kromametrom. Osim toga, boja meda važan je parametar kod senzorske analize meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija