Pregled bibliografske jedinice broj: 1082686
Fizikalno-kemijske karakteristike pčelinje peludi različitog botaničkog podrijetla
Fizikalno-kemijske karakteristike pčelinje peludi različitog botaničkog podrijetla, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1082686 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijske karakteristike pčelinje peludi
različitog botaničkog podrijetla
(Physiochemical Characteristics of Bee Pollen of
Different Botanical Origin)
Autori
Sučić, Mia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2020
Stranica
40
Mentor
Flanjak, Ivana
Neposredni voditelj
Bilić Rajs, Blanka
Ključne riječi
pčelinja pelud ; botaničko podrijetlo ; fizikalno-kemijske karakteristike
(bee pollen ; botanical origin ; physicochemical characteristics)
Sažetak
Pčelinja pelud je proizvod koji se sve češće konzumira zbog visoko vrijednog nutritivnog sastava. Kemijski sastav peludi najvećim dijelom ovisi o vrsti biljke sa koje pčele prikupe peludna zrnca, ali utjecaj imaju i klimatski uvjeti, tip tla te skupljačka aktivnost pčelinje zajednice. Kako bi se utvrdio kemijski sastav pčelinje peludi prikupljeno je 16 skupnih uzoraka pčelinje peludi s 3 lokacije u Republici Hrvatskoj koji su razvrstani prema botaničkom podrijetlu te su u uzorcima, i skupnim i monoflornim, određeni udio vode, bjelančevina, mineralnih tvari, ukupnih masti te sastav i udio ugljikohidrata. Dobiveni rezultati prvi su podaci o fizikalno-kemijskim karakteristikama hrvatske pčelinje peludi, a vrijednosti se razlikuju ovisno o botaničkom podrijetlu uzoraka pčelinje peludi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek