Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1082560

Integralna proizvodnja voća (I dio)


Cvjetković, Bogdan
Integralna proizvodnja voća (I dio) // Hrvatski voćarski glasnik, 2 (1993), 3; 26-28 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 1082560 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Integralna proizvodnja voća (I dio)
(Integral fruit production (Part I))

Autori
Cvjetković, Bogdan

Izvornik
Hrvatski voćarski glasnik (1330-0040) 2 (1993), 3; 26-28

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
inegralna, proizvodnja, voće
(integral, fruit, production)

Sažetak
NAČELA I STANDARDI ZA INTEGRALNU PROIZVODNJU JABUČASTOG VOĆA (IPV) U EUROPI (OILB CROP Bulletin 1991.: General priciples and standard for integrated production of pomme fruits in Europe.). Da bi se upoznala šira poljoprivredna javnost a posebno stručnjaci zaštite bilja, dajemo prijevod ovog radnog dokumenta. OPĆA NAČELA, UPUTE I STANDARDI ZA INTEGRALNU PROIZVODNJU JABUČASTOG VOĆA (IPV) U EUROPI Dokument sadržava opća načela, osnovne standarde i upute za integralnu proizvodnju voća u Europi, koja počinje od 1991., uz pristanak radne skupine Međunarodne organizacije za biološku borbu i Međunarodnog voćarskog društva (ISHS), po dogovoru u Lani 9. rujna i u Dossenheimu, 10. i 11. siječnja 1991. Osnovna je nakana uskladiti upute i standarde ne samo regionalnih ili državnih organizacija nego i cijele Europe. Osnovna načela sadržava poglavlje A, a postupak odobravanja i potpisivanja nacionalnih ili regionalnih uputa i standarda, koji moraju biti prilagođeni i usklađeni s tim dokumentom, poglavlje A. OPĆA NAČELA, UPUTE I STANDARDI-1. Definicija integralne proizvodnje voća"Integrated Fruit Production (IFP) is defined as the economic production of high quality of fruit, giving priority to ecologically safer methods, minimizing the undesirable side effects and use of agrochemicals to enhance the safe guards to the environment and humman health."- "Integralna proizvodnja voća (IPV) definirana je kao ekonomična proizvodnja visokokvalitetnog voća. Prednost daje ekološki čistijim metodama. Smanjuje na minimum štetne sekundarne učinke i primjenu agrokemikalija da bi se očuvao okoliš i zdravlje ljudi."2. Stručna izobrazba voćara u zaštiti čovjekova okoliša.Uspješna integralna proizvodnja voća zahtijeva stručnu izobrazbu, poznavanje najnovijih dostignuća i pozitivan odnos prema toj proizvodnji. Upravitelji voćnjaka na organiziranim tečajevima moraju usvojiti sve stručne aspekte integralne proizvodnje voća, poznavati njezine ciljeve i načela te regionalne upute i standarde. Trebaju imati pozitivan odnos prema čuvanju čovjekova okoliša, ljudskom zdravlju i drugim metodama koje ne poremećuju biološku ravnotežu. Stoga se preporučuju redoviti sastanci o najnovijim obavijestima iz tog područja.3. Izbor podloge, sorte i planiranje podizanja novih voćnjaka.Kad se podiže voćnjak, odabir mjesta, podloge, sorte i uzgojnog oblika moraju se uskladiti sa zahtjevima da bi se osigurao normalan urod i kvakvoća plodova. Kako se očekuje gospodarski uspjeh, mora se predvidjeti i primjena agrokemikalija. Sterilizacija tla nije dopuštena, osim ako to ne predviđaju nacionalni pravilnici ili pravilnici koje je odobrio Tehnički odbor pridružene skupine IOBC/ISHS. Za podizanje novih voćnjaka moraju se birati posebna područja i mjesta s dobrom kvalitetom tla. Treba izbjegavati mrazišta, podvodna tla i slično. Inače tlo treba drenirati. Izbor sorata mora omogućiti ekonomski uspjeh uz utrošak najmanjih količina agrokemikalija. Na primjer, Golden Delicious ne smije se saditi ondje gdje opstoje preduvjeti za stvaranje mrežice na plodovima, a Jonagold na mjestima nepovoljnim za obojenje plodova. Preporučuje se sadnja niskostablašica, izjednačene visine zbog djelotvornijeg prskanja i uporabe prskalica "tunela" koji se mogu prilagoditi tom uzgojnom sustavu. Udaljenost između biljaka i redova treba osigurati dovoljno prostora za razvijanje stabla bez primjene sintetičkih biljnih regulatora rasta (retardanata) ili oštrije rezidbe. 4. Obrada zemljišta i ishrana voćaka. Sastav, dubina, plodnost, fauna i mikroorganizmi tla moraju se svakako sačuvati. Potrebno je omogućiti kolanje organskih i hranjivih tvari. Minimalna količina hraniva koja omogućuje visok urod i kvalitetu plodova može se dodati samo ako to potvrde kemijske analize zemljišta ili biljnog materijala. Valja težiti smanjenju svake opasnosti, posebice od onečišćenja podzemnih voda mineralima, osobito nitratima. Prije sadnje tlo mora biti ispitano i kemijski analizirano. Ako je potrebno, pH se mora prije sadnje korigirati.. Na izvješćima o tim analizama temelje se odluke o načinu unošenja hraniva (preko tla ili lista). ( Nastavak u broju 4 /1993 Hrvatskog voćarskog glasnika)

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Bogdan Cvjetković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Cvjetković, Bogdan
Integralna proizvodnja voća (I dio) // Hrvatski voćarski glasnik, 2 (1993), 3; 26-28 (domaća recenzija, pregledni rad, stručni)
Cvjetković, B. (1993) Integralna proizvodnja voća (I dio). Hrvatski voćarski glasnik, 2 (3), 26-28.
@article{article, author = {Cvjetkovi\'{c}, Bogdan}, year = {1993}, pages = {26-28}, keywords = {inegralna, proizvodnja, vo\'{c}e}, journal = {Hrvatski vo\'{c}arski glasnik}, volume = {2}, number = {3}, issn = {1330-0040}, title = {Integralna proizvodnja vo\'{c}a (I dio)}, keyword = {inegralna, proizvodnja, vo\'{c}e} }
@article{article, author = {Cvjetkovi\'{c}, Bogdan}, year = {1993}, pages = {26-28}, keywords = {integral, fruit, production}, journal = {Hrvatski vo\'{c}arski glasnik}, volume = {2}, number = {3}, issn = {1330-0040}, title = {Integral fruit production (Part I)}, keyword = {integral, fruit, production} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font