Pregled bibliografske jedinice broj: 1082416
Procjena sadržaja karotenoida prema intenzitetu boje zrna kukuruza
Procjena sadržaja karotenoida prema intenzitetu boje zrna kukuruza // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 63 (2009), 2; 65-73 (domaća recenzija, članak, ostalo)
CROSBI ID: 1082416 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena sadržaja karotenoida prema intenzitetu
boje zrna kukuruza
(Estimation of carotenoid content from colour
analysis of corn grains)
Autori
Kljak, Kristina ; Grbeša, Darko ; Karolyi, Danijel
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 63
(2009), 2;
65-73
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
zrno kukuruza ; karotenoidi ; boja
(corn grain ; carotenoids ; colour)
Sažetak
Boja žutanjaka jaja, kože ili mesa peradi važan je čimbenik percepcije kakvoće proizvoda za potrošače. Boja kože ili žutanjka povezana je s nakupljanjem pigmenata karotenoida, koji su važni za metabolizam rasta i plodnost peradi. Žuti kukuruz je jedina žitarica sa značajnom količinom karotenoida te je, kao najzastupljenije krmivo u hrani peradi u RH , za perad važan izvor pigmenta. Karotenoidi u kukuruzu su gotovo isključivo smješteni u endospermu zrna te određuju njegovu boju. Kemijsko određivanje sadržaja karotenoida je skupo i dugotrajno, a zbog toga u praksi i često neprimjenjivo. Cilj ovoga istraživanja bio je odrediti parametre boje endosperma kukuruza prema CIE Lab sustavu i njihovu povezanost sa sadržajem karotenoida u zrnu. U istraživanju je analizirano 18 Bc hibrida kukuruza. Karotenoidi iz zrna su ekstrahirani heksanom, a sadržaj je kvantificiran spektrofotometrijski pomoću apsorpcijskog koeficijenta β-karotena u heksanu. Boja endosperma je mjerena instrumentalno kolorimetrijskim uređajem (Chroma meter CR-410, Minolta, Japan). Prosječni sadržaj karotenoida u zrnu iznosio je 33, 16 μg β-karotena/g (raspon od 22, 13 do 47, 47 μg/g). Srednje vrijednosti parametara boje L*, a* i b* redom su iznosile 84, 11 (od 78, 81 do 87, 29), 0, 17 (od -1, 30 do 2, 62) i 34, 83 (od 29, 87 do 40, 07). Od parametara boje endosperma jedino je parametar žutoće b* bio vrlo visoko signifikantno (P<0, 001) pozitivno povezan (r=0, 79) sa sadržajem karotenoida u zrnu. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da intenzitet žutoće zrna kukuruza određen CIE Lab parametrom b* dobro procjenjuje sadržaj ukupnih karotenoida u njemu (sadržaj ukupnih karotenoida (μg/g)=-22, 33+1, 577xb*, p<0, 001, R2=0, 63).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb