Pregled bibliografske jedinice broj: 1082414
Utjecaj NTDT/Sous-vide kuhanja u vodi sirovog drva na formiranje boje kod nekoliko vrsta drva
Utjecaj NTDT/Sous-vide kuhanja u vodi sirovog drva na formiranje boje kod nekoliko vrsta drva, 2020., diplomski rad, diplomski, Šumarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1082414 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj NTDT/Sous-vide kuhanja u vodi sirovog drva
na formiranje boje kod nekoliko vrsta drva
(The Influence of LTLT/Sous-vide Water Cooking
of Green Wood on Colour Formation of Several
Wood Species)
Autori
Nikić, Velimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Šumarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2020
Stranica
I-VII + 41
Mentor
Klarić, Miljenko ; Pervan, Stjepan
Ključne riječi
Boja, drvo, kuhanje pod vakuumom, crna joha, poljski jasen
(Colour, Wood, Sous vide cooking, Black alder, Narrow-leaved ash)
Sažetak
Drvo kao materijal poželjnih estetski karakteristika koristi se u raznim vidovima drvne industrije, za proizvodnju naj različitijih proizvoda. Ponekad od drva kao prirodnog materijala ne možemo dobiti estetsku vrijednost koju želimo te je često potrebno provesti dodatnu hidrotermičku obradu drva. Jedna od metoda za promjenu boje drva je i kuhanje drva, no međutim ono se rijetko kada koristi za promjenu boje, već se češće koristi parenje drva. Metoda kuhanja „pod vakuumom“ je kulinarska metoda koja će u ovome radu biti primijenjena na drvo. U ovome radu je ispitana mogućnost korištenja Sous vide metode kuhanja na drvo te njen utjecaj na promjenu boje drva crne johe (Alnus glutinosa (L.) Gaertn) i poljskog jasena jasena (Fraxinus angustifolia Vahl).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo, Drvna tehnologija, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet šumarstva i drvne tehnologije