Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1082414

Utjecaj NTDT/Sous-vide kuhanja u vodi sirovog drva na formiranje boje kod nekoliko vrsta drva


Nikić, Velimir
Utjecaj NTDT/Sous-vide kuhanja u vodi sirovog drva na formiranje boje kod nekoliko vrsta drva, 2020., diplomski rad, diplomski, Šumarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1082414 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj NTDT/Sous-vide kuhanja u vodi sirovog drva na formiranje boje kod nekoliko vrsta drva
(The Influence of LTLT/Sous-vide Water Cooking of Green Wood on Colour Formation of Several Wood Species)

Autori
Nikić, Velimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Šumarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2020

Stranica
I-VII + 41

Mentor
Klarić, Miljenko ; Pervan, Stjepan

Ključne riječi
Boja, drvo, kuhanje pod vakuumom, crna joha, poljski jasen
(Colour, Wood, Sous vide cooking, Black alder, Narrow-leaved ash)

Sažetak
Drvo kao materijal poželjnih estetski karakteristika koristi se u raznim vidovima drvne industrije, za proizvodnju naj različitijih proizvoda. Ponekad od drva kao prirodnog materijala ne možemo dobiti estetsku vrijednost koju želimo te je često potrebno provesti dodatnu hidrotermičku obradu drva. Jedna od metoda za promjenu boje drva je i kuhanje drva, no međutim ono se rijetko kada koristi za promjenu boje, već se češće koristi parenje drva. Metoda kuhanja „pod vakuumom“ je kulinarska metoda koja će u ovome radu biti primijenjena na drvo. U ovome radu je ispitana mogućnost korištenja Sous vide metode kuhanja na drvo te njen utjecaj na promjenu boje drva crne johe (Alnus glutinosa (L.) Gaertn) i poljskog jasena jasena (Fraxinus angustifolia Vahl).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo, Drvna tehnologija, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet šumarstva i drvne tehnologije

Profili:

Avatar Url Miljenko Klarić (mentor)

Avatar Url Stjepan Pervan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Nikić, Velimir
Utjecaj NTDT/Sous-vide kuhanja u vodi sirovog drva na formiranje boje kod nekoliko vrsta drva, 2020., diplomski rad, diplomski, Šumarski fakultet, Zagreb
Nikić, V. (2020) 'Utjecaj NTDT/Sous-vide kuhanja u vodi sirovog drva na formiranje boje kod nekoliko vrsta drva', diplomski rad, diplomski, Šumarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Niki\'{c}, Velimir}, year = {2020}, pages = {I-VII + 41}, keywords = {Boja, drvo, kuhanje pod vakuumom, crna joha, poljski jasen}, title = {Utjecaj NTDT/Sous-vide kuhanja u vodi sirovog drva na formiranje boje kod nekoliko vrsta drva}, keyword = {Boja, drvo, kuhanje pod vakuumom, crna joha, poljski jasen}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Niki\'{c}, Velimir}, year = {2020}, pages = {I-VII + 41}, keywords = {Colour, Wood, Sous vide cooking, Black alder, Narrow-leaved ash}, title = {The Influence of LTLT/Sous-vide Water Cooking of Green Wood on Colour Formation of Several Wood Species}, keyword = {Colour, Wood, Sous vide cooking, Black alder, Narrow-leaved ash}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font