Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1082366

OPTIMIRANJE UVJETA UZGOJA TIBICOSA NA SAHAROZI


Kurtoić, Domagoj
OPTIMIRANJE UVJETA UZGOJA TIBICOSA NA SAHAROZI, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1082366 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
OPTIMIRANJE UVJETA UZGOJA TIBICOSA NA SAHAROZI
(OPTIMIZATION OF TIBICOS CULTIVATIoN ON SUCROSE)

Autori
Kurtoić, Domagoj

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2020

Stranica
52

Mentor
Trontel, Antonija

Ključne riječi
tibicos, kefirni napitak, određivanje koncentracije metabolita, saharoza, eritrol, ksilitol, stevia
(tibicos, water kefir, determenitaion of metabolite concentration, erytrol, xylitol, stevia)

Sažetak
Tibicos ili zrnca „kefirnog napitka“ sastoje se od združene kulture bakterija i kvasca te polisaharida koje proizvode navedeni mikroorganizmi. Simbiotski odnos mikroorganizama omogućava zajedničku fermentaciju i dobivanje konačnog proizvoda – „kefirnog napitka“. Zrnca korištena za uzgoj su nabavljena iz privatnog kućnog uzgoja te je njihov točan mikrobiološki sastav nepoznat. U ovom radu provedeno je optimiranje uvjeta uzgoja kefirnog napitka (temperatura, različita koncentracija saharoze). Uzgoj je proveden u prethodno steriliziranim vodenim otopinama saharoze različitih koncentracije (20 . 100 g L-1) i pri različitim temperaturama uzgoja (20 - 40 °C). Naknadno je određen utjecaj alternativnih supstrata šećernih alkohola (eritrola i ksilitola) te stevije na metaboličku aktivnost zrna kefirnog napitka. Alternativni supstrati nisu metabolizirani što ih čini upotrebljivima kao dodana sladilima u konačnoj formulaciji proizvoda. Između testiranih vrijednosti za temperaturu fermentacije i različitih koncentracija saharoze kao optimalni uvjeti određene su temperatura od 30 oC i koncentracija saharoze od 40 g L-1. Dinamika rasta zrnaca „kefirnog napitka“ i proizvodnje produkata u optimalnim uvjetima okarakterizirana je nekim osnovnim biokinetičkim parametrima (YEtOH/S = 0, 012 g g- 1, PrEtOH = 0, 016 g L-1 dan-1 ; YOctena kis./S = 0, 013 g g-1, PrOctena kis. = 0, 018 g L-1 dan- 1 ; YMliječna kis./S = 0, 028 g g-1, PrMliječna kis. = 0, 038 g L-1 dan-1).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Antonija Trontel (mentor)

Avatar Url Nenad Marđetko (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kurtoić, Domagoj
OPTIMIRANJE UVJETA UZGOJA TIBICOSA NA SAHAROZI, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kurtoić, D. (2020) 'OPTIMIRANJE UVJETA UZGOJA TIBICOSA NA SAHAROZI', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kurtoi\'{c}, Domagoj}, year = {2020}, pages = {52}, keywords = {tibicos, kefirni napitak, odre\djivanje koncentracije metabolita, saharoza, eritrol, ksilitol, stevia}, title = {OPTIMIRANJE UVJETA UZGOJA TIBICOSA NA SAHAROZI}, keyword = {tibicos, kefirni napitak, odre\djivanje koncentracije metabolita, saharoza, eritrol, ksilitol, stevia}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kurtoi\'{c}, Domagoj}, year = {2020}, pages = {52}, keywords = {tibicos, water kefir, determenitaion of metabolite concentration, erytrol, xylitol, stevia}, title = {OPTIMIZATION OF TIBICOS CULTIVATIoN ON SUCROSE}, keyword = {tibicos, water kefir, determenitaion of metabolite concentration, erytrol, xylitol, stevia}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font