Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1082326

Utjecaj spola i tipa mišića na pH i boju mesa turopoljskih svinja iz otvorenog uzgoja


Frančić, Filip
Utjecaj spola i tipa mišića na pH i boju mesa turopoljskih svinja iz otvorenog uzgoja, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1082326 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj spola i tipa mišića na pH i boju mesa turopoljskih svinja iz otvorenog uzgoja
(The influence of gender and muscle type on pH and meat color of Turopolje pigs reared outdoor)

Autori
Frančić, Filip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2020

Stranica
32

Mentor
Karolyi, Danijel

Ključne riječi
turopoljska svinja, kakvoća mesa, pH, boja mesa, spol, mišić
(Turopolje pig, meat quality, pH, meat colour, gender, muscle)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj spola (nazimice i kastrati) i vrste mišića (m.longisimus dorsi – MLD i m.semimembranosus – SM) na pH vrijednost i boju mesa turopoljskih svinja. Istraživanje je provedeno na 13 kastrata i 7 nazimica iz otvorenog uzgoja. Prosječna (±SD) završna masa kastrata bila je 98, 4 ± 10, 8 kg, a nazimica 88, 1 ± 10, 5 kg. Vrijednosti pH1 i pH24 u MLD i SM izmjerene su 45 min. i 24 h post mortem primjenom ubodnog pH-metra (TESTO 230). Pokazatelji boje mesa CIE L*, a* i b* određeni su kroma-metrom (CR-410, KONICA MINOLTA) 24 h post mortem na svježem presjeku mišića nakon stabilizacije boje od 10 min. Prosječne vrijednosti pH1 i pH24 L*, a* i b* MLD-a iznosile su redom u kastrata 6, 44±0, 15, 5, 95±0, 21, 44, 40±1, 45, 19, 39±0, 83 i 5, 76±0, 78, te 6, 42±0, 20, 6, 00±0, 26, 44, 84±2, 10, 18, 98±1, 25 i 5, 47±1, 08 u nazimica. Vrijednosti istih parametara SM-a kastrata bile su 6, 54±0, 16, 5, 83±0, 27, 44, 34±2, 16, 19, 86±0, 84 i 5, 40±0, 88, a nazimica 6, 41±0, 19, 6, 06±0, 20, 42, 80±1, 62, 19, 49±0, 95 i 5, 09±0, 43. Razlike u pH i boji mesa između spolova i mišića nisu bile značajne (P>0, 05). Zaključeno je da utjecaj spola i vrste mišića na pH i boju mesa nije utvrđen, uz postojanje jake negativne korelacije (P<0, 01) između završnog pH i boje mesa, bez obzira na spol ili vrstu mišića.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Danijel Karolyi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Frančić, Filip
Utjecaj spola i tipa mišića na pH i boju mesa turopoljskih svinja iz otvorenog uzgoja, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Frančić, F. (2020) 'Utjecaj spola i tipa mišića na pH i boju mesa turopoljskih svinja iz otvorenog uzgoja', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Fran\v{c}i\'{c}, Filip}, year = {2020}, pages = {32}, keywords = {turopoljska svinja, kakvo\'{c}a mesa, pH, boja mesa, spol, mi\v{s}i\'{c}}, title = {Utjecaj spola i tipa mi\v{s}i\'{c}a na pH i boju mesa turopoljskih svinja iz otvorenog uzgoja}, keyword = {turopoljska svinja, kakvo\'{c}a mesa, pH, boja mesa, spol, mi\v{s}i\'{c}}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Fran\v{c}i\'{c}, Filip}, year = {2020}, pages = {32}, keywords = {Turopolje pig, meat quality, pH, meat colour, gender, muscle}, title = {The influence of gender and muscle type on pH and meat color of Turopolje pigs reared outdoor}, keyword = {Turopolje pig, meat quality, pH, meat colour, gender, muscle}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font