Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1082190

Kinetika adsorpcije galne kiseline na ß-glukanu


Diklić, Andrijana
Kinetika adsorpcije galne kiseline na ß-glukanu, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1082190 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kinetika adsorpcije galne kiseline na ß-glukanu
(Kinetics of Gallic Acid Adsorption Onto β-glucan)

Autori
Diklić, Andrijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.09

Godina
2020

Stranica
43

Mentor
Jakobek, Lidija

Ključne riječi
adsorpcija ; kinetika ; galna kiselina ; β-glukan ; pH
(Adsorption ; Kinetics ; Gallic acid ; β-glucan ; pH)

Sažetak
Adsorpcija predstavlja proces vezanja molekula iz tekućine ili plina na površinu krute faze. Tijekom istraživanja adsorpcije provode se eksperimenti kojima se dobiju podaci o količini adsorbirane (qe) i neadsorbirane tvari (ce) u trenutku kada proces adsorpcije dođe u stanje ravnoteže. Ukoliko se proces adsorpcije provodi u različitim vremenskim intervalima, rezultati se mogu modelirati kinetičkim modelima pseudo-prvog i pseudo-drugog reda na osnovu kojih se određuje red reakcije i konstanta brzine reakcije. Procesom adsorpcije te kinetikom adsorpcije mogu se ispitati interakcije između molekula kao što su polifenoli i prehrambena vlakna. Cilj ovo rada bio je ispitati kinetiku adsorpcije galne kiseline na β-glukanu na tri različite pH vrijednosti (1, 5 ; 7, 5 i 10) u različitim vremenskim intervalima te obraditi rezultate jednadžbama pseudo-prvog i pseudo-drugog reda. Dobiveni rezultati pokazali su da se galna kiselina adsorbira na β-glukan, a adsorpcijski kapacitet raste s povećanjem pH. Kemijska struktura galne kiseline na različitim pH vrijednostima utječe na adsorpciju. Adsorpcija je najbrža tijekom 1 h reakcije, a tijekom 5 h adsorpcija vjerojatno slijedi kinetiku pseudo- drugog reda

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-6777 - Utjecaj prehrambenih vlakana na bioraspoloživost polifenola istraživanjem adsorpcije i simuliranih probavnih procesa, in vitro (BIO-POLIFENOL) (Jakobek Barron, Lidija, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Lidija Jakobek Barron (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Diklić, Andrijana
Kinetika adsorpcije galne kiseline na ß-glukanu, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Diklić, A. (2020) 'Kinetika adsorpcije galne kiseline na ß-glukanu', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dikli\'{c}, Andrijana}, year = {2020}, pages = {43}, keywords = {adsorpcija, kinetika, galna kiselina, β-glukan, pH}, title = {Kinetika adsorpcije galne kiseline na ß-glukanu}, keyword = {adsorpcija, kinetika, galna kiselina, β-glukan, pH}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dikli\'{c}, Andrijana}, year = {2020}, pages = {43}, keywords = {Adsorption, Kinetics, Gallic acid, β-glucan, pH}, title = {Kinetics of Gallic Acid Adsorption Onto β-glucan}, keyword = {Adsorption, Kinetics, Gallic acid, β-glucan, pH}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font