Pregled bibliografske jedinice broj: 1082190
Kinetika adsorpcije galne kiseline na ß-glukanu
Kinetika adsorpcije galne kiseline na ß-glukanu, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1082190 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kinetika adsorpcije galne kiseline na ß-glukanu
(Kinetics of Gallic Acid Adsorption Onto β-glucan)
Autori
Diklić, Andrijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2020
Stranica
43
Mentor
Jakobek, Lidija
Ključne riječi
adsorpcija ; kinetika ; galna kiselina ; β-glukan ; pH
(Adsorption ; Kinetics ; Gallic acid ; β-glucan ; pH)
Sažetak
Adsorpcija predstavlja proces vezanja molekula iz tekućine ili plina na površinu krute faze. Tijekom istraživanja adsorpcije provode se eksperimenti kojima se dobiju podaci o količini adsorbirane (qe) i neadsorbirane tvari (ce) u trenutku kada proces adsorpcije dođe u stanje ravnoteže. Ukoliko se proces adsorpcije provodi u različitim vremenskim intervalima, rezultati se mogu modelirati kinetičkim modelima pseudo-prvog i pseudo-drugog reda na osnovu kojih se određuje red reakcije i konstanta brzine reakcije. Procesom adsorpcije te kinetikom adsorpcije mogu se ispitati interakcije između molekula kao što su polifenoli i prehrambena vlakna. Cilj ovo rada bio je ispitati kinetiku adsorpcije galne kiseline na β-glukanu na tri različite pH vrijednosti (1, 5 ; 7, 5 i 10) u različitim vremenskim intervalima te obraditi rezultate jednadžbama pseudo-prvog i pseudo-drugog reda. Dobiveni rezultati pokazali su da se galna kiselina adsorbira na β-glukan, a adsorpcijski kapacitet raste s povećanjem pH. Kemijska struktura galne kiseline na različitim pH vrijednostima utječe na adsorpciju. Adsorpcija je najbrža tijekom 1 h reakcije, a tijekom 5 h adsorpcija vjerojatno slijedi kinetiku pseudo- drugog reda
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-6777 - Utjecaj prehrambenih vlakana na bioraspoloživost polifenola istraživanjem adsorpcije i simuliranih probavnih procesa, in vitro (BIO-POLIFENOL) (Jakobek Barron, Lidija, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Lidija Jakobek Barron
(mentor)