Pregled bibliografske jedinice broj: 1082118
Neki prediktori prejedanja tijekom karantene zbog bolesti COVID-19
Neki prediktori prejedanja tijekom karantene zbog bolesti COVID-19, 2020., diplomski rad, diplomski, Filozofski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1082118 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Neki prediktori prejedanja tijekom karantene zbog
bolesti COVID-19
(Some predictors of overeating during the
quaranteine caused by COVID-19 disease)
Autori
Vuksanović, Mirna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Filozofski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
37
Mentor
Tadinac, Meri
Ključne riječi
emocionalno prejedanje ; karantena ; COVID-19 ; stres
(emotional overeating, quarantine, COVID-19, stress)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati doprinos nekih demografskih, emocionalnih i ponašajnih varijabli u objašnjenju prejedanja u situaciji karantene nastale zbog COVID-a - 19. U istraživanju je sudjelovalo 535 sudionika, od čega su 26 % muškarci, a 74 % žene. Istraživanje je provedeno online upitnikom, koji je dijeljen putem društvenih mreža. Kako bi se smanjila rodna pristranost korištena je i metoda snježne grude. Upitnik se sastojao od demografskih pitanja, Ljestvice odnosa prema hrani, Ljestvice percipiranog stresa, Ljestvice suočavanja sa stresom, Ljestvice percipirane socijalne podrške, Ljestvice usamljenosti te kriterijske Ljestvice prejedanja koja je konstruirana za potrebe ovoga rada. Od demografskih i situacijskih varijabli korištene su čestice koje ispituju dob, rod, razinu obrazovanja, percipiranu tjelesnu težinu, razinu dosade, broj ukućana te količinu tjelovježbe tijekom karantene. Provedbom hijerarhijske regresijske analize pokazalo se da se u situaciji karantene više prejedaju žene, oni koji manje vježbaju i osjećaju višu razinu dosade, koji su skloni emocionalnom prejedanju i više reagiraju na znakove hrane u okolini, a pri nošenju sa stresom manje se koriste strategijama usmjerenim na problem. Ukupna objašnjena varijanca iznosila je 30.1%, a najveći samostalni doprinos u predikciji pojave prejedanja dala je podljestvica Emocionalno prejedanje (β=.345 ; p<.001) iz Ljestvice odnosa prema hrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Psihologija