Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1081944

Utjecaj rane defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Trnjak'


Pilatuš, Kristina
Utjecaj rane defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Trnjak', 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1081944 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj rane defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Trnjak'
(Effect of early defoliation on the chemical composition grapes of the variety 'Trnjak')

Autori
Pilatuš, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2020

Stranica
21

Mentor
Andabaka, Željko

Neposredni voditelj
Šikuten, Iva

Ključne riječi
'Trnjak' ; rana defolijacija ; kemijski sastav ; grožđe ; autohtona sorta
('Trnjak' ; early defoliation ; chemical composition ; grapes ; indigenous variety)

Sažetak
Rana defolijacija kao ampelotehnički zahvat pokazuje pozitivne rezultate u podizanju kvalitete vina. Sorta 'Trnjak' autohtona je sorta Imotske krajine i Zapadne Hercegovine i zbog njene ugroženosti aktivno se radi na očuvanju sorte. Pokus je postavljen u svibnju 2019. godine, u vinogradu proizvođača Ivice Radalja. Postavljen je prema slučajnom bloknom rasporedu s dva tretmana, bazalnom defolijacijom nakon završetka cvatnje i kontrolom predstavljenom primjenom uobičajne ampelotehnike u pokusnom nasadu. Oba tretmana imala su tri ponavljanja s tri trsa. Rana defolijacija provedena je na način da su uklanjana četiri bazalna lista na svakoj mladici. Rezultati provedenih analiza pokazuju kako zahvat rane defolijacije nije značajno utjecao na mjerene parametre u uvometrijskoj analizi, mehaničkoj analizi, osnovnoj kemijskoj analizi i analizi organskih kiselina mošta. Što se tiče osnovne kemijske analize, rana defolijacija kod sorte 'Trnjak' pozitivno je utjecala na sadržaj šećera i pH vrijednost, a negativno na sadržaj ukupnih kiselina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Iva Šikuten (mentor)

Avatar Url Željko Andabaka (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pilatuš, Kristina
Utjecaj rane defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Trnjak', 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Pilatuš, K. (2020) 'Utjecaj rane defolijacije na kemijski sastav grožđa sorte 'Trnjak'', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pilatu\v{s}, Kristina}, year = {2020}, pages = {21}, keywords = {'Trnjak', rana defolijacija, kemijski sastav, gro\v{z}\dje, autohtona sorta}, title = {Utjecaj rane defolijacije na kemijski sastav gro\v{z}\dja sorte 'Trnjak'}, keyword = {'Trnjak', rana defolijacija, kemijski sastav, gro\v{z}\dje, autohtona sorta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pilatu\v{s}, Kristina}, year = {2020}, pages = {21}, keywords = {'Trnjak', early defoliation, chemical composition, grapes, indigenous variety}, title = {Effect of early defoliation on the chemical composition grapes of the variety 'Trnjak'}, keyword = {'Trnjak', early defoliation, chemical composition, grapes, indigenous variety}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font