Pregled bibliografske jedinice broj: 1081897
Polifenolni profil i bioaktivnost spojeva u soji, Glicine max (L.) Merr.
Polifenolni profil i bioaktivnost spojeva u soji, Glicine max (L.) Merr., 2020., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek
CROSBI ID: 1081897 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenolni profil i bioaktivnost spojeva u soji,
Glicine max (L.) Merr.
(Polyphenolic profile and bioactivity of compounds
presented in soy, Glicine max (L.) Merr.)
Autori
Belošević, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za kemiju
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2020
Stranica
36
Mentor
Ana Amić
Ključne riječi
soja ; antioksidacijsko djelovanje ; genistein ; daidzein
(soy ; antioxidant activity ; genistein ; daidzein)
Sažetak
Antioksidansi su kemijski spojevi koji usporavaju ili potpuno sprječavaju nastajanje oštećenja stanica koja su uzrokovana slobodnim radikalima. Soja (Glycine max (L.) Merr.) je mahunarka bogata antioksidansima koji štite naš organizam od kroničnih bolesti i raka. Zbog djelotvornih sastojaka, zauzima vodeće mjesto u prehrambenoj i poljoprivrednoj industriji širom svijeta. Najvažnija skupina spojeva koja je odgovorna za antioksidacijsko djelovanje su polifenoli. Flavonoidi čine najznačajniju skupinu polifenola sa strukturom difenilpropana, dijele se u 8 podskupina, a za soju vežemo prvenstveno izoflavone. Cilj ovog završnog rada je istražiti bioaktivnost spojeva u soji te analizirati polifenolni profil soje i proizvoda na bazi soje, kako bi dobili bolji uvid u potencijalni antioksidacijski učinak soje i njezin značaj za zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija