Pregled bibliografske jedinice broj: 1081732
Utjecaj DGAT1 i TG gena na odlike trupova i mesa junadi križanaca Holstein x Piemontese
Utjecaj DGAT1 i TG gena na odlike trupova i mesa junadi križanaca Holstein x Piemontese // Zbornik sažetaka 55. hrvatskog i 15. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 237-238 (poster, međunarodna recenzija, prošireni sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1081732 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj DGAT1 i TG gena na odlike trupova i
mesa junadi križanaca Holstein x Piemontese
(Influence of DGAT1 and TG genes on carcass
and meat characteristics of Holstein x Piemontese
cattle)
Autori
Ramljak, Jelena ; Vrbančić, Marijana ; Držaić, Valentino ; Ivanković, Ante ; Konjačić, Miljenko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, prošireni sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 55. hrvatskog i 15. međunarodnog simpozija agronoma
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020, 237-238
Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
junad, DGAT1, TG, odlike trupa i mesa
(steers, DGAT1, TG, carcass and meat characteristics)
Sažetak
DGAT1 (diacilgliceriol-O-aciltransferaza) i TG (tiroglobulin) geni imaju važnu ulogu u metabolizmu i odlaganju masti u organizmu. Meso prožeto intramuskularnom masti je sočnije i mekše što utječe na kvalitetu i organoleptička svojstva, odnosno na preferencije potrošača. Cilj istraživanja bio je utvrditi polimorfizam DGAT1 i TG gena te njihov utjecaj na odlike trupova i mesa junadi križanaca Holstein x Piemontese. U promatranom uzorku za DGAT1 gen (N=17) utvrđena je veća zastupljenost alela K (0, 53) i genotipa KA (0, 94) dok je za TG gen (N=19) utvrđena veća zastupljenost alelne varijante C (0, 92) i genotipa CC (0, 84). Istraživanjem je zabilježena veća klaonička masa i masa toplih polovica, neto i bruto dnevni prirasti u junadi KK genotipa DGAT1 gena te u junadi CT genotipa TG gena. Junad KK genotipa imala su veći stupanj zamašćenosti trupa i mramoriranosti mesa (m. longissimus dorsi). Istovremeno u junadi genotipa CT utvrđen je veći stupanj zamašćenosti, dok je veći stupanj mramoriranosti mesa utvrđen u junadi CC genotipa. Veći udio mišićnog i masnog te manji udio koštanog tkiva dobiven je disekcijom rebrenog isječka (9.-11. rebro) junadi KK i CT genotipa. U junadi navedenih genotipova meso je bilo tamnije i crvenije boje. Za objektivniji zaključak o utjecaju polimorfizma DGAT1 i TG gena na proučavane osobine u istraživanje treba uključiti veći broj jedinki sa sličnijim omjerom genotipova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Miljenko Konjačić
(autor)
Ante Ivanković
(autor)
Valentino Držaić
(autor)
Jelena Ramljak
(autor)
Marijana Vrbančić Igrić
(autor)