Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1081726

Optimiranje procesa pripreme mikroemulzija u mikroprotočnom sustavu


Grgić, Filip
Optimiranje procesa pripreme mikroemulzija u mikroprotočnom sustavu, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 1081726 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje procesa pripreme mikroemulzija u mikroprotočnom sustavu
(Optimisation of microemulsion production in microfluidic systems)

Autori
Grgić, Filip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
29.09

Godina
2020

Stranica
56

Mentor
Jurinjak Tušek, Ana

Neposredni voditelj
Valinger, Davor

Ključne riječi
mikroemulzije ; mikroprotočni sustavi ; optimranje ; NIR spektroskopija ; umjetne neuronske mreže
(microemulsions ; microfluidic systems ; optimization ; NIR spectroscopy ; artificial neural networks)

Sažetak
U ovom radu proveden je postupak optimiranja pripreme mikroemulzija ulje u vodi i ulje i vodenom ekstraktu mente u mikroprotočnom sustavu uz emulgator polietilen glikol (PEG1500, 6000 i 20000). Ispitan je utjecaj količine emulgatora, količine ulja i ukupnih protoka na stabilnost mikroemulzija koja je izražena zeta potencijalom i Feretovim promjerom te su određeni optimalni procesni uvjeti za 6 sustava pripreme mikroemulzija. Na temelju dobivenih vrijednosti zeta potencijala kao najstabilnije su se pokazale emulzije pripremljene s vodom kao kontinuiranom fazom i emulgatorom PEG1500 te je uočeno da vrijednost zeta potencijala opada porastom molekulske mase upotrijebljenog emulgatora. Nadalje izabrani emulgatori ne osiguravaju zadovoljavajuću stabilnost emulzija ako se kao kontinuirana faza upotrijebi vodeni ekstrakt mente. Umjetne neuronske mreže pokazale su se pouzdanima u predviđanju Feretovog promjera kapljica emulzija ulje u vodi za sve analizirane sustave.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Davor Valinger (mentor)

Avatar Url Ana Jurinjak Tušek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grgić, Filip
Optimiranje procesa pripreme mikroemulzija u mikroprotočnom sustavu, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Grgić, F. (2020) 'Optimiranje procesa pripreme mikroemulzija u mikroprotočnom sustavu', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grgi\'{c}, Filip}, year = {2020}, pages = {56}, keywords = {mikroemulzije, mikroproto\v{c}ni sustavi, optimranje, NIR spektroskopija, umjetne neuronske mre\v{z}e}, title = {Optimiranje procesa pripreme mikroemulzija u mikroproto\v{c}nom sustavu}, keyword = {mikroemulzije, mikroproto\v{c}ni sustavi, optimranje, NIR spektroskopija, umjetne neuronske mre\v{z}e}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grgi\'{c}, Filip}, year = {2020}, pages = {56}, keywords = {microemulsions, microfluidic systems, optimization, NIR spectroscopy, artificial neural networks}, title = {Optimisation of microemulsion production in microfluidic systems}, keyword = {microemulsions, microfluidic systems, optimization, NIR spectroscopy, artificial neural networks}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font