Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1081672

Tradicionalne sorte jabuka kao potencijal u razvoju funkcionalnih proizvoda


Brdar; Dora
Tradicionalne sorte jabuka kao potencijal u razvoju funkcionalnih proizvoda, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1081672 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tradicionalne sorte jabuka kao potencijal u razvoju funkcionalnih proizvoda
(Traditional apple varieties as potential in the development of functional products)

Autori
Brdar ; Dora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2020

Stranica
35

Mentor
Bursać Kovačević , Danijela

Ključne riječi
tradicionalne sorte jabuka ; funkcionalni proizvodi ; polifenoli ; antioksidacijski kapacitet ; zdravstvene beneficije
(traditional apple varieties ; functional products ; polyphenols ; antioxidant capacity ; health benefits)

Sažetak
Cilj ovog rada je bio literaturnim pretraživanjem utvrditi bioaktivni potencijal tradicionalnih sorti jabuka u Republici Hrvatskoj (RH) te procijeniti njihov potencijal za proizvodnju funkcionalnih proizvoda. Iako u literaturi nema puno navoda o tradicionalnim jabukama uzgojenim u RH, rezultati dostupnih istraživanja navode viši udio polifenolnih spojeva u uzorcima tradicionalnih sorti u usporedbi s konvencionalnim sortama. Također, polifenoli su najzastupljeniji u kori jabuke, stoga je i nusproizvod jabuke, zaostao nakon prerade, vrijedan izvor bioaktivnih spojeva. Pregledom literaturnih navoda o dokazanim zdravstvenim benefitima jabuke, svakako se može poticati konzumacija tradicionalnih sorti, kao i njihova prerada u funkcionalne proizvode. Analizom vanjskih i unutarnjih parametra kvalitete, rezultati istraživanja upućuju da tradicionalne sorte posjeduju kvalitetu potrebnu za prihvaćanje na tržištu. Uz preferenciju potrošača za organskim i ekološkim uzgojem voća, koje se održivo prerađuje, očekuje se daljnji porast potražnje tradicionalnih sorti jabuka, kao i njihovih proizvoda na tržištu RH.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2019-04-2105 - Tehnologija preprekama i 3D printanje za okolišno prihvatljivu proizvodnju funkcionalnih voćnih sokova (3D-SustJuice) (Bursać Kovačević, Danijela, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Brdar; Dora
Tradicionalne sorte jabuka kao potencijal u razvoju funkcionalnih proizvoda, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Brdar & Dora (2020) 'Tradicionalne sorte jabuka kao potencijal u razvoju funkcionalnih proizvoda', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {35}, keywords = {tradicionalne sorte jabuka, funkcionalni proizvodi, polifenoli, antioksidacijski kapacitet, zdravstvene beneficije}, title = {Tradicionalne sorte jabuka kao potencijal u razvoju funkcionalnih proizvoda}, keyword = {tradicionalne sorte jabuka, funkcionalni proizvodi, polifenoli, antioksidacijski kapacitet, zdravstvene beneficije}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {35}, keywords = {traditional apple varieties, functional products, polyphenols, antioxidant capacity, health benefits}, title = {Traditional apple varieties as potential in the development of functional products}, keyword = {traditional apple varieties, functional products, polyphenols, antioxidant capacity, health benefits}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font