Pregled bibliografske jedinice broj: 1081672
Tradicionalne sorte jabuka kao potencijal u razvoju funkcionalnih proizvoda
Tradicionalne sorte jabuka kao potencijal u razvoju funkcionalnih proizvoda, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1081672 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tradicionalne sorte jabuka kao potencijal u razvoju funkcionalnih proizvoda
(Traditional apple varieties as potential in the development of functional products)
Autori
Brdar ; Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2020
Stranica
35
Mentor
Bursać Kovačević , Danijela
Ključne riječi
tradicionalne sorte jabuka ; funkcionalni proizvodi ; polifenoli ; antioksidacijski kapacitet ; zdravstvene beneficije
(traditional apple varieties ; functional products ; polyphenols ; antioxidant capacity ; health benefits)
Sažetak
Cilj ovog rada je bio literaturnim pretraživanjem utvrditi bioaktivni potencijal tradicionalnih sorti jabuka u Republici Hrvatskoj (RH) te procijeniti njihov potencijal za proizvodnju funkcionalnih proizvoda. Iako u literaturi nema puno navoda o tradicionalnim jabukama uzgojenim u RH, rezultati dostupnih istraživanja navode viši udio polifenolnih spojeva u uzorcima tradicionalnih sorti u usporedbi s konvencionalnim sortama. Također, polifenoli su najzastupljeniji u kori jabuke, stoga je i nusproizvod jabuke, zaostao nakon prerade, vrijedan izvor bioaktivnih spojeva. Pregledom literaturnih navoda o dokazanim zdravstvenim benefitima jabuke, svakako se može poticati konzumacija tradicionalnih sorti, kao i njihova prerada u funkcionalne proizvode. Analizom vanjskih i unutarnjih parametra kvalitete, rezultati istraživanja upućuju da tradicionalne sorte posjeduju kvalitetu potrebnu za prihvaćanje na tržištu. Uz preferenciju potrošača za organskim i ekološkim uzgojem voća, koje se održivo prerađuje, očekuje se daljnji porast potražnje tradicionalnih sorti jabuka, kao i njihovih proizvoda na tržištu RH.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2019-04-2105 - Tehnologija preprekama i 3D printanje za okolišno prihvatljivu proizvodnju funkcionalnih voćnih sokova (3D-SustJuice) (Bursać Kovačević, Danijela, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb