Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1081670

Stabilnost polifenola i karotenoida u smoothie-sokovima obrađenim visokim hidrostatskim tlakom tijekom skladištenja


Kovač , Ana-Petra
Stabilnost polifenola i karotenoida u smoothie-sokovima obrađenim visokim hidrostatskim tlakom tijekom skladištenja, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1081670 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stabilnost polifenola i karotenoida u smoothie-sokovima obrađenim visokim hidrostatskim tlakom tijekom skladištenja
(The effect of high-pressure processing on polyphenols and carotenoids in smoothies during storage)

Autori
Kovač , Ana-Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2020

Stranica
47

Mentor
Bursać Kovačević , Danijela

Neposredni voditelj
Škegro , Marko

Ključne riječi
Visoki hidrostatski tlak ; pasterizacija ; smoothie sok ; polifenoli ; karotenoidi ; skladištenje
(High hydrostatic pressure ; pasteurization ; smoothie ; polyphenols ; carotenoids ; storage)

Sažetak
Cilj ovog rada je bio istražiti učinak visokog hidrostatskog tlaka (VHT) na stabilnost polifenola i karotenoida u smoothie sokovima tijekom skladištenja kroz 7, 14 i 21 dan pri + 4 °C. Smoothie sokovi su načinjeni od sokova jabuke, mrkve i aronije uz dodatak kaše indijanske banane i napitka od badema. VHT tretmani su odrađeni pri tlakovima od 350 i 450 MPa tijekom 5 i 15 minuta. Radi usporedbe netoplinske tehnologije s tradicionalnom toplinskom obradom provedena je i pasterizacija uzoraka (85 °C/7 min). VHT smoothie sokovi su pokazali smanjenje sadržaja ukupnih fenola i ukupnih karotenoida, dok su pasterizirani sokovi imali povećan udio polifenola, a smanjen udio karotenoida, u odnosu na netretirani uzorak. Tijekom skladištenja je došlo do fluktuacije vrijednosti navedenih spojeva u svim tretiranim uzorcima. Zaključno, pasterizacija je rezultirala boljom stabilnošću ukupnih fenola te većom degradacijom ukupnih karotenoida u usporedbi s VHT tretmanom pri čemu su tijekom skladištenja ukupni fenoli u odnosu na karotenoide, pokazali bolju stabilnost, neovisno o primijenjenom tretmanu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kovač , Ana-Petra
Stabilnost polifenola i karotenoida u smoothie-sokovima obrađenim visokim hidrostatskim tlakom tijekom skladištenja, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kovač , A. (2020) 'Stabilnost polifenola i karotenoida u smoothie-sokovima obrađenim visokim hidrostatskim tlakom tijekom skladištenja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}, Ana-Petra}, year = {2020}, pages = {47}, keywords = {Visoki hidrostatski tlak, pasterizacija, smoothie sok, polifenoli, karotenoidi, skladi\v{s}tenje}, title = {Stabilnost polifenola i karotenoida u smoothie-sokovima obra\djenim visokim hidrostatskim tlakom tijekom skladi\v{s}tenja}, keyword = {Visoki hidrostatski tlak, pasterizacija, smoothie sok, polifenoli, karotenoidi, skladi\v{s}tenje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}, Ana-Petra}, year = {2020}, pages = {47}, keywords = {High hydrostatic pressure, pasteurization, smoothie, polyphenols, carotenoids, storage}, title = {The effect of high-pressure processing on polyphenols and carotenoids in smoothies during storage}, keyword = {High hydrostatic pressure, pasteurization, smoothie, polyphenols, carotenoids, storage}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font