Pregled bibliografske jedinice broj: 1081600
Usporedba statusa uhranjenosti i bazalnog metabolizma studentske populacije utvrđenih različitim metodama
Usporedba statusa uhranjenosti i bazalnog metabolizma studentske populacije utvrđenih različitim metodama, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno - tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1081600 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba statusa uhranjenosti i bazalnog
metabolizma studentske populacije utvrđenih
različitim metodama
(Comparison of nourishment status and basal
metabolic rate in students determined by various
methods)
Autori
Simeunović, Brankica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno - tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2020
Stranica
49
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Neposredni voditelj
Šoher, Lidija
Ključne riječi
status uhranjenosti ; bazalni metabolizam ; studentska populacija
(nourishment status ; basal metabolic rate ; student population)
Sažetak
Za procjenu stanja uhranjenosti i bazalnog metabolizma dostupno je niz alata. Status uhranjenosti najčešće se procjenjuje pomoću indeksa tjelesne mase dok se za izračun bazalnog metabolizma najčešće koristi Harris - Benedictova jednadžba. Cilj rada bio je usporediti statuse uhranjenosti te utvrditi vrijednosti energetske potrebe za bazalni metabolizam dobivene primjenom različitih alata. Rezultati istraživanja potvrđuju precjenjivanje visine te podcjenjivanje tjelesne mase u studentica i precjenjivanje u studenata što se odražava na vrijednosti indeksa tjelesne mase i rezultira nižim vrijednostima. Istovremeno se bilježi da žene češće doživljavaju kako imaju previsoku tjelesnu masu. Indeks tjelesne mase i sastav tijela (udio masnog tkiva) pokazali su se kao alati koji u studentskoj populaciji predstavljaju dobar izvor za procjenu statusa uhranjenosti dok samoprijavljene vrijednosti mase i visine mogu dovesti do grešaka u procjeni statusa uhranjenosti te se stoga ne preporučuju, izuzev kada je to jedina dostupna opcija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek