Pregled bibliografske jedinice broj: 1081553
Povezanost kvalitete kozjeg mlijeka sa svojstvima zgrušavanja
Povezanost kvalitete kozjeg mlijeka sa svojstvima zgrušavanja, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1081553 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povezanost kvalitete kozjeg mlijeka sa svojstvima zgrušavanja
(Relationship between goat milk quality and coagulation traits)
Autori
Munjić, Bruno
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2020
Stranica
20
Mentor
Antunac, Neven ;
Neposredni voditelj
Bendelja Ljoljić, Darija
Ključne riječi
kvaliteta, zgrušavanje, kemijski sastav, kozje mlijeko
(qualiy, coagulation, chemical composition, goat milk)
Sažetak
Kvalitetu kozjeg mlijeka određuju njen kemijski sastav, fizikalne osobine i higijenski parametri poput broja somatskih stanica i ukupnog broja mikroorganizama. Uslijed nepovoljnih promjena kemijskog sastava koje su najčešće rezultat djelovanja mikroorganizama javljaju se promjene svojstava zgrušavanja. Iz tog razloga bitno je poznavanje kemijskog sastava kozjeg mlijeka te procesa zgrušavanja mlijeka. Kako bi prije svega kemijski sastav bio zadovoljavajući, važno je pridržavati se higijenskih normi u pogledu smanjena broja somatskih stanica i ukupnog broja mikroorganizama. Smanjen udio suhe tvari produžuje vrijeme koagulacije i smanjuje čvrstoću gruša. Zgrušavanjem mlijeka lošije kvalitete nastaju i proizvodi lošije kvalitete te nepovoljnog kemijskog sastava, teksture te okusa i mirisa. Kozje mlijeko s višim udjelom mliječna masti i bjelančevine brže gruša, nastali gruš veće je čvrstoće. Povišenim brojem somatskih stanica i ukupnog broja mikroorganizama smanjuje se kvaliteta mlijeka te se produžuje vrijeme zgrušavanja, brzina formiranja gruša, a gruš koji nastaje slabije je čvrstoće te su prisutne razne pogreške sirnog tijesta.
Izvorni jezik
Hrvatski