Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1081553

Povezanost kvalitete kozjeg mlijeka sa svojstvima zgrušavanja


Munjić, Bruno
Povezanost kvalitete kozjeg mlijeka sa svojstvima zgrušavanja, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1081553 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Povezanost kvalitete kozjeg mlijeka sa svojstvima zgrušavanja
(Relationship between goat milk quality and coagulation traits)

Autori
Munjić, Bruno

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2020

Stranica
20

Mentor
Antunac, Neven ;

Neposredni voditelj
Bendelja Ljoljić, Darija

Ključne riječi
kvaliteta, zgrušavanje, kemijski sastav, kozje mlijeko
(qualiy, coagulation, chemical composition, goat milk)

Sažetak
Kvalitetu kozjeg mlijeka određuju njen kemijski sastav, fizikalne osobine i higijenski parametri poput broja somatskih stanica i ukupnog broja mikroorganizama. Uslijed nepovoljnih promjena kemijskog sastava koje su najčešće rezultat djelovanja mikroorganizama javljaju se promjene svojstava zgrušavanja. Iz tog razloga bitno je poznavanje kemijskog sastava kozjeg mlijeka te procesa zgrušavanja mlijeka. Kako bi prije svega kemijski sastav bio zadovoljavajući, važno je pridržavati se higijenskih normi u pogledu smanjena broja somatskih stanica i ukupnog broja mikroorganizama. Smanjen udio suhe tvari produžuje vrijeme koagulacije i smanjuje čvrstoću gruša. Zgrušavanjem mlijeka lošije kvalitete nastaju i proizvodi lošije kvalitete te nepovoljnog kemijskog sastava, teksture te okusa i mirisa. Kozje mlijeko s višim udjelom mliječna masti i bjelančevine brže gruša, nastali gruš veće je čvrstoće. Povišenim brojem somatskih stanica i ukupnog broja mikroorganizama smanjuje se kvaliteta mlijeka te se produžuje vrijeme zgrušavanja, brzina formiranja gruša, a gruš koji nastaje slabije je čvrstoće te su prisutne razne pogreške sirnog tijesta.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Darija Bendelja Ljoljić (mentor)

Avatar Url Neven Antunac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Munjić, Bruno
Povezanost kvalitete kozjeg mlijeka sa svojstvima zgrušavanja, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Munjić, B. (2020) 'Povezanost kvalitete kozjeg mlijeka sa svojstvima zgrušavanja', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Munji\'{c}, Bruno}, year = {2020}, pages = {20}, keywords = {kvaliteta, zgru\v{s}avanje, kemijski sastav, kozje mlijeko}, title = {Povezanost kvalitete kozjeg mlijeka sa svojstvima zgru\v{s}avanja}, keyword = {kvaliteta, zgru\v{s}avanje, kemijski sastav, kozje mlijeko}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Munji\'{c}, Bruno}, year = {2020}, pages = {20}, keywords = {qualiy, coagulation, chemical composition, goat milk}, title = {Relationship between goat milk quality and coagulation traits}, keyword = {qualiy, coagulation, chemical composition, goat milk}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font