Pregled bibliografske jedinice broj: 1081441
Utjecaj količine kuglica na svojstva tamnih i mliječnih čokolada proizvedenih u kugličnom mlinu
Utjecaj količine kuglica na svojstva tamnih i mliječnih čokolada proizvedenih u kugličnom mlinu, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1081441 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj količine kuglica na svojstva tamnih i
mliječnih čokolada proizvedenih u kugličnom mlinu
(Effect of the Amount of Balls on the Properties of
Dark and Milk Chocolate Produced in a Ball Mill)
Autori
Jurić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2020
Stranica
48
Mentor
Ačkar, Đurđica
Neposredni voditelj
Barišić, Veronika
Ključne riječi
čokolada ; kuglični mlin ; količina kuglica ; boja ; veličina čestica ; viskoznost
(chocolate ; ball mill ; amount of balls ; colour ; particle size ; viscosity)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati utjecaj količine kuglica na svojstva tamnih i mliječnih čokolada. Postupak proizvodnje čokolade bio je proveden u laboratorijskom kugličnom mlinu uz primjenu sljedećih uvjeta: temperatura kupelji 55 °C ; vrijeme miješanja 3 h ; brzina okretaja 60 o/min. Proizvedene su tamne čokolade s 2, 2, 5 i 3 kg, te mliječne čokolade s 2, 3 i 4 kg kuglica. Masa čokolade bila je konstantna. Nakon miješanja u kugličnom mlinu čokolade su temperirane, upločene i nakon hlađenja dobivenim čokoladama određeni su sljedeći parametri: boja (nakon hlađenja, 24 h, 48 h i tjedan dana), tvrdoća, veličina čestica i viskoznost. Rezultati su pokazali kako je ukupna promjena boje tjedan dana nakon izrade uzoraka veća kod tamnih nego kod mliječnih čokolada. Tamna čokolada miješana s 2 kg kuglica je imala najveću ukupnu promjenu boje. Tvrdoća se kod tamnih čokolada smanjila smanjenjem količine kuglica, a kod mliječnih čokolada tvrdoća se povećala smanjenjem količine kuglica. Tamna čokolada miješana s 3 kg kuglica imala je najveću tvrdoću. Ista čokolada imala je najveću volumnu distribuciju čestica, tj. najveći udio čestica jednake veličine. Plastična viskoznost tamnih i mliječnih čokolada povećala se povećanjem, a granica tečenja smanjenjem količine kuglica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-8709 - Primjena kakaove ljuske u proizvodnji čokolade i srodnih proizvoda (COCOCHOCO) (Ačkar, Đurđica, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek