Pregled bibliografske jedinice broj: 1081438
Dorada i skladištenje slanutka
Dorada i skladištenje slanutka, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1081438 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dorada i skladištenje slanutka
(Processing and storage of chickpea)
Autori
Barbarić, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2020
Stranica
41
Mentor
Matin, Ana
Ključne riječi
slanutak, skladištenje, dorada
(chickpea, storage, processing)
Sažetak
Slanutak je treća najvažnija prehrambena mahunarka u svijetu. Nutritivno je bogata mahunarka, posebno proteinima i zbog toga je važna u prehrani stanovništva, posebno u državama u razvoju. Slanutak je dostupan tijekom cijele godine, suh ili konzerviran. Međutim, zbog dugog vremena potrebnog za pripremu slanutka dolazi do njegovog nedovoljnog konzumiranja jer su zrna suhog slanutka iznimno tvrda i čvrsta zbog čega ih je nemoguće pripremiti bez namakanja dan ranije. Procesi dorade i skladištenja povećavaju iskoristivost slanutka i skraćuju vrijeme njegove pripreme. Dorada može biti različita, a njezin izbor u konačnici je uvjetovan preferencijama potrošača. Skladištenje se odvija pod određenim uvjetima u kojima će se najbolje očuvati prinos i njegova kvaliteta. Mjere dorade koje se koriste su ljuštenje i cijepanje za dobivanje dhal-a, mljevenje za dobivanje besan-a (brašna) i metode frakcioniranja brašna za veće iskorištavanje proteina. Dorađeni proizvodi se koriste na različite načine u širom svijeta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)