Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1081438

Dorada i skladištenje slanutka


Barbarić, Nikolina
Dorada i skladištenje slanutka, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1081438 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dorada i skladištenje slanutka
(Processing and storage of chickpea)

Autori
Barbarić, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2020

Stranica
41

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
slanutak, skladištenje, dorada
(chickpea, storage, processing)

Sažetak
Slanutak je treća najvažnija prehrambena mahunarka u svijetu. Nutritivno je bogata mahunarka, posebno proteinima i zbog toga je važna u prehrani stanovništva, posebno u državama u razvoju. Slanutak je dostupan tijekom cijele godine, suh ili konzerviran. Međutim, zbog dugog vremena potrebnog za pripremu slanutka dolazi do njegovog nedovoljnog konzumiranja jer su zrna suhog slanutka iznimno tvrda i čvrsta zbog čega ih je nemoguće pripremiti bez namakanja dan ranije. Procesi dorade i skladištenja povećavaju iskoristivost slanutka i skraćuju vrijeme njegove pripreme. Dorada može biti različita, a njezin izbor u konačnici je uvjetovan preferencijama potrošača. Skladištenje se odvija pod određenim uvjetima u kojima će se najbolje očuvati prinos i njegova kvaliteta. Mjere dorade koje se koriste su ljuštenje i cijepanje za dobivanje dhal-a, mljevenje za dobivanje besan-a (brašna) i metode frakcioniranja brašna za veće iskorištavanje proteina. Dorađeni proizvodi se koriste na različite načine u širom svijeta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Matin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Barbarić, Nikolina
Dorada i skladištenje slanutka, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Barbarić, N. (2020) 'Dorada i skladištenje slanutka', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Barbari\'{c}, Nikolina}, year = {2020}, pages = {41}, keywords = {slanutak, skladi\v{s}tenje, dorada}, title = {Dorada i skladi\v{s}tenje slanutka}, keyword = {slanutak, skladi\v{s}tenje, dorada}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Barbari\'{c}, Nikolina}, year = {2020}, pages = {41}, keywords = {chickpea, storage, processing}, title = {Processing and storage of chickpea}, keyword = {chickpea, storage, processing}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font