Pregled bibliografske jedinice broj: 1081436
Higijena i sanitacija u preradi ljekovitog bilja
Higijena i sanitacija u preradi ljekovitog bilja // Priručnik "Prerađivač ljekovitog bilja" / Jokić, Stela ; Blažić, Marijana (ur.).
Kutina: Razvojna Agencija Mrav, 2020. str. 129-136
CROSBI ID: 1081436 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Higijena i sanitacija u preradi ljekovitog bilja
(Hygiene and sanitation in the processing of
medicinal plants)
Autori
Ačkar, Đurđica ; Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav ; Jozinović, Antun
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni
Knjiga
Priručnik "Prerađivač ljekovitog bilja"
Urednik/ci
Jokić, Stela ; Blažić, Marijana
Izdavač
Razvojna Agencija Mrav
Grad
Kutina
Godina
2020
Raspon stranica
129-136
ISBN
978-953-49124-0-9
Ključne riječi
higijena ; sanitacija ; ljekovito bilje
(hygiene ; sanitation ; medicinal plants)
Sažetak
Održavanje higijene iznimno je važno u proizvodnji hrane i kozmetike, ali i u preradi ljekovitog bilja u čajeve i/ili ekstrakte, sapune, kreme i sl. proizvode. U prvom redu, to je zakonska obveza, no to nikako ne bi smio biti jedini razlog održavanja visokog stupnja higijene u preradi ljekovitog bilja. Higijenski uvjeti osigurat će prerađivaču proizvodnju proizvoda dužeg roka trajanja i sigurnog za potrošača. Sa sirovinom u pogon za preradu mogu doći i različite opasnosti - to je sve ono što može naškoditi potrošaču. To su različite fizičke (mehaničke) nečistoće poput kamenčića, zemlje, grančica ; kemijske opasnosti (npr. pesticidi koji mogu dospjeti na biljke ciljanom upotrebom, ali i nenamjerno, nošeni vjetrom s okolnih zemljišta) i (mikro)biološke opasnosti - patogeni mikroorganizmi (npr. navodnjavanje kultiviranog bilja vodom koja je kontaminirana enterobakterijama poput Escherichia coli, Salmonella itd.) koji izazivaju bolesti potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek