Pregled bibliografske jedinice broj: 1081406
Utjecaj podloge na sadržaj i sastav organskih kiselina u moštu cv. Graševina (Vitis vinifera L.)
Utjecaj podloge na sadržaj i sastav organskih kiselina u moštu cv. Graševina (Vitis vinifera L.) // Zbornik sažetaka 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 236-237 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1081406 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj podloge na sadržaj i sastav organskih
kiselina u moštu cv. Graševina (Vitis vinifera
L.)
(Influence of the rootstock on the content and
composition of organic acids in must of
Graševina cv. (Vitis vinifera L.))
Autori
Cenbauer, Darko ; Šimon, Silvio ; Maletić, Edi ; Marković, Zvjezdana ; Tomaz, Ivana ; Stupić, Domagoj: Andabaka, Željko ; Preiner, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 53. hrvatskog i 13. međunarodnog simpozija agronoma
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 236-237
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
grožđe, klonska selekcija, organske kiseline
(grape, clonal selection, organic acids)
Sažetak
Graševina je najvažnija sorta vinove loze u Hrvatskoj sa udjelom od 23% u ukupnim površinama pod vinogradima, u proizvodnim nasadima je najčešće cijepljena na dvije podloge Kober 5BB i SO4. Cilj ovog rada bio je utvrditi postojanje razlika u sadržaju organskih kiselina uvjetovanih utjecajem lozne podloge. Organske kiseline direktno utječu na fizikalnu, biokemijsku i mikrobiološku stabilnost vina, kao i na senzorna svojstva vina. Istraživanje je provedeno u pokusnom nasadu klonskih kandidata cv. Graševina izdvojenih u kutjevačkom vinogorju u postupku individualne klonske selekcije cijepljenih na dvije podloge Kober 5BB i SO4 kroz dvije godine berbe 2015. i 2016. Analiziran je sadržaj tri najvažnije organske kiseline u grožđu: vinske, jabučne i limunske spektrofotometrijskim metodama. U 2015. godini koja je bila izuzetno sušna nisu utvrđene signifikantne razlike između sadržaja organskih kiselina na dvije promatrane podloge. U 2016. godini sa prosječnim vremenskim uvjetima utvrđen je signifikantno viši sadržaj jabučne kiseline na podlozi Kober 5BB.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Zvjezdana Marković
(autor)
Edi Maletić
(autor)
Silvio Šimon
(autor)
Ivana Tomaz
(autor)
Darko Preiner
(autor)