Pregled bibliografske jedinice broj: 1081358
Utjecaj konzumacije vina na ljudsko zdravlje
Utjecaj konzumacije vina na ljudsko zdravlje, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1081358 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj konzumacije vina na ljudsko zdravlje
(The impact of wine consumption on human health)
Autori
Dukić, Tamara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2020
Stranica
13
Mentor
Andabaka, Željko
Neposredni voditelj
Šikuten, Iva
Ključne riječi
vino ; zdravlje ; polifenolni spojevi
(wine ; health ; polyphenolic compounds)
Sažetak
Vino je kompleksan proizvod koji je prisutan od početaka ljudske civilizacije. Čovjek je oduvijek bio svjestan pozitivnih učinaka vina na njegovo zdravlje. „Vino je najkorisnije od svih pića, najukusnije od svih lijekova i najslasnije od svih živežnih namirnica.“ (Plutarh, 45.-125.g). O pozitivnom utjecaju vina govore mnoge studije. Također, dokazano je kako potpuna apstinencija od vina negativno djeluje na naš organizam. Umjerenim i redovnim ispijanjem vina pozitivno utječemo na ljudski organizam. Za blagotvorno djelovanje vina najzaslužnije su polifenolni spojevi koji imaju veliki antioksidacijski učinak te pozitivno djeluju na srce i krvožilni sustav. Osobe koje piju vino redovito i u umjerenim količinama imaju duži životni vijek te rjeđe oboljevaju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb