Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1081318

UTJECAJ DELECIJE Tff3 GENA I VISOKOG PREHRAMBENOG UNOSA KUHINJSKE SOLI NA IZRAŽAJ PROTEINA ENZIMA UKLJUČENIH U MEHANIZME VASKULARNE REAKTIVNOSTI KOD MIŠEVA


Stepančević, Stefan
UTJECAJ DELECIJE Tff3 GENA I VISOKOG PREHRAMBENOG UNOSA KUHINJSKE SOLI NA IZRAŽAJ PROTEINA ENZIMA UKLJUČENIH U MEHANIZME VASKULARNE REAKTIVNOSTI KOD MIŠEVA, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Osijek


CROSBI ID: 1081318 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ DELECIJE Tff3 GENA I VISOKOG PREHRAMBENOG UNOSA KUHINJSKE SOLI NA IZRAŽAJ PROTEINA ENZIMA UKLJUČENIH U MEHANIZME VASKULARNE REAKTIVNOSTI KOD MIŠEVA
(The effect of Tff 3 gene deletion and high dietary kitchen salt intake on the enzymes involved in the mechanisms of vascular reactivity protein expression)

Autori
Stepančević, Stefan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
24.09

Godina
2020

Stranica
34

Mentor
Drenjančević, Ines

Neposredni voditelj
Mihaljević, Zrinka

Ključne riječi
vaskularna reaktivnost, aorta, Western blot, proteinski izražaj
(vascular reactivity, aorta, Western blot, protein expression)

Sažetak
Cilj istraživanja: Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj visokog unosa soli na izražaj enzima CYP2C9 i CYP2J2, COX-1 i COX-2 uključenih u mehanizme vaskularne reaktivnosti kod TffFF3-/- / C57BL/6N knock-out i C57BL/6N miševa prije i nakon 7 dana hranjenja slanom hranom. Nacrt studije: Eksperimentalna studija na pokusnim laboratorijskim životinjama. Ispitanici i metode: Miševi u dobi od 12 - 14 tjedana starosti podijeljeni u 4 skupine: Grupa 1 bili su zdravi netretirani C57BL/6N miševi, grupa 2 bili su C57BL/6N miševi hranjeni 7 dana hranom s visokim udjelom soli, grupa 3 bili su zdravi netretirani knock-out TffFF3-/-/ C57BL/6N miševi i grupa 4 bili su Tff3-/-/ C57BL/6N TFF3-/- miševi hranjeni 7 dana hranom s visokim udjelom soli. Miševi su antestezirani te su im izolirane aorte za izračun izražaja CYP2C9, CYP2J2, COX-1 i COX-2 enzima koji su određeni korištenjem Western blot metode. Rezultati: Nije utvrđena statistički značajna razlika u tjelesnoj masi između ispitivanih skupina (p = 0, 061). Za COX-1 utvrđen je statistički značajan porast proteinskog izražaja između skupina TffFF3_LS vs. WT_LS, TffFF3_HS vs. WT_LS, TffFF3_LS vs. WT_HS i TffFF3_HS vs. WT_HS. Utvrđen je značajno snižen izražaj COX-2 enzima u WT_HS skupini u odnosu na WT_LS i TffFF3_LS skupinu. U izražaju proteina CYP2J2 i CYP2C9 nije pronađena statistički značajna razlika između skupina. Zaključak: Delecija Tff3 gena dovodi do značajnog porasta proteinskog izražaja COX-1 enzima. Visoki unos soli značajno snižava proteinski izražaj COX-2 enzima u C57BL/6N miševa. Visoki unos soli i delecija Tff3 gena ne utječu na proteinski izražaj CYP2J2 i CYP2C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
MEFOS-IP1-2020
HRZZ-IP-2014-09-6380 - Poremećena vazorelaksacija i endotelno-leukocitna interakcija (ELI) u razvoju aterosklerotskih lezija (V-ELI Athero) (Drenjančević, Ines, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Drenjančević (mentor)

Avatar Url Zrinka Mihaljević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stepančević, Stefan
UTJECAJ DELECIJE Tff3 GENA I VISOKOG PREHRAMBENOG UNOSA KUHINJSKE SOLI NA IZRAŽAJ PROTEINA ENZIMA UKLJUČENIH U MEHANIZME VASKULARNE REAKTIVNOSTI KOD MIŠEVA, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Osijek
Stepančević, S. (2020) 'UTJECAJ DELECIJE Tff3 GENA I VISOKOG PREHRAMBENOG UNOSA KUHINJSKE SOLI NA IZRAŽAJ PROTEINA ENZIMA UKLJUČENIH U MEHANIZME VASKULARNE REAKTIVNOSTI KOD MIŠEVA', diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stepan\v{c}evi\'{c}, Stefan}, year = {2020}, pages = {34}, keywords = {vaskularna reaktivnost, aorta, Western blot, proteinski izra\v{z}aj}, title = {UTJECAJ DELECIJE Tff3 GENA I VISOKOG PREHRAMBENOG UNOSA KUHINJSKE SOLI NA IZRA\v{Z}AJ PROTEINA ENZIMA UKLJU\v{C}ENIH U MEHANIZME VASKULARNE REAKTIVNOSTI KOD MI\v{S}EVA}, keyword = {vaskularna reaktivnost, aorta, Western blot, proteinski izra\v{z}aj}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stepan\v{c}evi\'{c}, Stefan}, year = {2020}, pages = {34}, keywords = {vascular reactivity, aorta, Western blot, protein expression}, title = {The effect of Tff 3 gene deletion and high dietary kitchen salt intake on the enzymes involved in the mechanisms of vascular reactivity protein expression}, keyword = {vascular reactivity, aorta, Western blot, protein expression}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font