Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1081283

Inkorporacija ljekovitih biljnih vrsta u sastav konditorskih proizvoda


Štefić, Lora
Inkorporacija ljekovitih biljnih vrsta u sastav konditorskih proizvoda, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1081283 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inkorporacija ljekovitih biljnih vrsta u sastav konditorskih proizvoda
(Incorporation of medicinal plant species into confectionery products)

Autori
Štefić, Lora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2020

Stranica
66

Mentor
Komes, Draženka

Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet ; funkcionalni konditorski proizvodi ; ljekovite biljne vrste ; polifenoli
(antioxidant capacity ; functional confectionery products ; medical plant species ; polyphenols)

Sažetak
Koncept funkcionalne hrane postaje sve popularniji te danas namirnice nisu namijenjene samo zadovoljavanju gladi i pružanju potrebnih nutrijenata, već i sprječavanju pojave i razvoja pojedinih bolesti te poboljšanju fizičkog i mentalnog zdravlja potrošača. Među važnijim predstavnicima funkcionalne hrane su voće i povrće, čaj, crno vino, ali i kakaovi proizvodi povišenog udjela kakaovih dijelova. Osim ovih prirodnih, nemodificiranih funkcionalnih proizvoda, isti se mogu proizvesti i obogaćivanjem bioaktivnim sastojcima koji prirodno nisu prisutni u proizvodu, kao što su prehrambena vlakna, vitamini, mineralne tvari ili ekstrakti biljnih vrsta. Cilj rada je ukazati na potencijal primjene ljekovitih biljnih vrsta u razvoju konditorskih proizvoda, kao posebice atraktivne skupine prehrambenih proizvoda među svim dobnim skupinama. U tu svrhu provedeno je i online anketno ispitivanje stanovnika Republike Hrvatske o poznavanju, konzumaciji i preferencijama vezanima uz ljekovite biljne vrste i konditorske proizvode obogaćene dodatkom biljnih vrsta. Rezultati anketa pokazali su da se najčešće konzumiraju kamilica, menta, bazga, kadulja i kopriva, i to u obliku biljnih infuzija. Nastojeći potvrditi tradicionalnu primjenu pojedinih biljnih vrsta, novija istraživanja usmjerena su na proučavanje njihovog kemijskog sastava i načina djelovanja. Uzimajući u obzir velik interes znanstvene zajednice te zavidno znanje i interes ispitanika za ljekovite biljke, vidljiv je veliki potencijal za proširenjem asortimana prehrambenih proizvoda s dodatkom istih.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Štefić, Lora
Inkorporacija ljekovitih biljnih vrsta u sastav konditorskih proizvoda, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Štefić, L. (2020) 'Inkorporacija ljekovitih biljnih vrsta u sastav konditorskih proizvoda', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}tefi\'{c}, Lora}, year = {2020}, pages = {66}, keywords = {antioksidacijski kapacitet, funkcionalni konditorski proizvodi, ljekovite biljne vrste, polifenoli}, title = {Inkorporacija ljekovitih biljnih vrsta u sastav konditorskih proizvoda}, keyword = {antioksidacijski kapacitet, funkcionalni konditorski proizvodi, ljekovite biljne vrste, polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}tefi\'{c}, Lora}, year = {2020}, pages = {66}, keywords = {antioxidant capacity, functional confectionery products, medical plant species, polyphenols}, title = {Incorporation of medicinal plant species into confectionery products}, keyword = {antioxidant capacity, functional confectionery products, medical plant species, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font