Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1080790

Čimbenici koji utječu na kinetiku probavljivosti škroba kukuruza


Vlajsović, Doris
Čimbenici koji utječu na kinetiku probavljivosti škroba kukuruza, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1080790 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Čimbenici koji utječu na kinetiku probavljivosti škroba kukuruza
(Factors influencing starch digestibility rate of maize)

Autori
Vlajsović, Doris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2020

Stranica
36

Mentor
Kljak, Kristina

Ključne riječi
kukuruz ; škrob ; brzina probavljivosti
(maize ; starch ; digestibility rate)

Sažetak
Kukuruz je najčešća žitarica koja se koristi u hranidbi monogastričnih životinja (svinja i peradi) te visokoproizvodnih preživača. Škrobasta je kultura koja pripada skupini koncentratnih krmiva. Udio škroba u različitim hibridima kreće se između 70 i 75%. Škrob je skladišni polisaharid upakiran u granulama a nalazi se u endospermu. Škrob se prema brzini probavljivosti dijeli na brzoprobavljivi, sporoprobavljivi te rezistentni škrob. Provedena su brojna istraživanja koja istražuju čimbenike koji utječu na kinetiku probavljivosti škroba. Postoje razlike u građi i strukturi molekula škroba poput sadržaja amiloze i amilopektina, sadržaja s njima povezanih komponenti (lipidi, proteini, minerali) te veličine, oblika i površine granula škroba, koji utječu na kinetiku probavljivosti škroba. Osim njih, probavljivost škroba može biti promijenjena uslijed obrade zrna što se odnosi na mljevenje (usitnjavanje zrna) te korištenje termičkih procesa poput peletiranja i ekspandiranja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kristina Kljak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vlajsović, Doris
Čimbenici koji utječu na kinetiku probavljivosti škroba kukuruza, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Vlajsović, D. (2020) 'Čimbenici koji utječu na kinetiku probavljivosti škroba kukuruza', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vlajsovi\'{c}, Doris}, year = {2020}, pages = {36}, keywords = {kukuruz, \v{s}krob, brzina probavljivosti}, title = {\v{C}imbenici koji utje\v{c}u na kinetiku probavljivosti \v{s}kroba kukuruza}, keyword = {kukuruz, \v{s}krob, brzina probavljivosti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vlajsovi\'{c}, Doris}, year = {2020}, pages = {36}, keywords = {maize, starch, digestibility rate}, title = {Factors influencing starch digestibility rate of maize}, keyword = {maize, starch, digestibility rate}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font