Pregled bibliografske jedinice broj: 1080787
Hranidbeni čimbenici koji utječu na pigmentaciju žutanjka jajeta kokoši nesilica
Hranidbeni čimbenici koji utječu na pigmentaciju žutanjka jajeta kokoši nesilica, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1080787 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidbeni čimbenici koji utječu na pigmentaciju
žutanjka jajeta kokoši nesilica
(Nutritional factors which affect egg yolk
pigmentation in laying hens)
Autori
Slovenec, Pavla
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2020
Stranica
42
Mentor
Kljak, Kristina
Ključne riječi
boja ; karotenoidi ; žutanjak
(pigmentation ; carotenoids ; egg yolk)
Sažetak
Potrošači preferiraju intenzivniju boju žutanjka i povezuju je sa zdravljem i kvalitetom proizvoda. Karotenoidi su glavne komponente koje doprinose pigmentaciji te se ovisno o vrsti i koncentraciji karotenoida povećava ili smanjuje intenzitet boje. Karotenoidi koji doprinose pigmentaciju su ksantofili od kojih su najznačajniji lutein i zeaksantin. Uz vrstu i koncentraciju, bitan je i omjer žutih i crvenih karotenoida koji bi trebao iznositi 3:1. Da bi se deponirala određena koncentracija i vrsta karotenoida u žutanjak bitan je izvor koji može biti prirodnog ili sintetskog podrijetla. Uz određenu prisutnost karotenoida u hrani, potrebno je uzeti u obzir i njihovu interakciju s drugim komponentama u obroku kao i njihov gubitak prilikom skladištenja i prerade hrane. Kako bi se postigla preferirana boja žutanjka bitno je da životinja unese dovoljnu količinu karotenoida putem hrane jer ih životinje ne mogu same sintetizirati. Iz toga razloga pigmentacija može biti smanjena zbog smanjene konzumacije hrane koja može biti uzrokovana različitim čimbenicima. Način držanja kokoši nesilica utječe na pigmentaciju žutanjka jajeta jer o njemu ovisi količina i vrsta karotenoida koje kokoši unesu. Isto tako, prilikom različitih bolesti dolazi do smanjene pigmentacije uzrokovane smanjenjem unosa hrane, iskorištavanja karotenoida u obrambene svrhe i smanjene apsorpcije karotenoida.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)