Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 108071

Povećani unos kuhinjske soli i koštana masa štakora


Šarić, Marija; Piasek, Martina; Blanuša, Maja; Krista, Kostial; Ilich-Ernst, Jasminka
Povećani unos kuhinjske soli i koštana masa štakora // 2. hrvatski kongres o osteoporozi s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka / Šimunić, Velimir ; Vukičević, Slobodan. (ur.).
Zagreb: Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 108071 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Povećani unos kuhinjske soli i koštana masa štakora
(Increased salt intake and bone mass in rats)

Autori
Šarić, Marija ; Piasek, Martina ; Blanuša, Maja ; Krista, Kostial ; Ilich-Ernst, Jasminka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
2. hrvatski kongres o osteoporozi s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka / Šimunić, Velimir ; Vukičević, Slobodan. - Zagreb : Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003

Skup
2. hrvatski kongres o osteoporozi s međunarodnim sudjelovanjem.

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 26.03.2003. - 30.03.2003

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kuhinjska sol; koštana masa; štakor
(salt; bone mass; rat)

Sažetak
Među nutritivnim čimbenicima važnim za zdravlje kostiju, uloga soli još uvijek nije razjašnjena. Reapsorpcije natrija i kalcija u proksimalnim kanalićima i uzlaznom kraku Henleovih petlji bubrega međusobno su povezane. Poznato je da visok unos natrija dovodi do smanjene reapsorpcije i povećanog izlučivanja kalcija urinom. Još uvijek nije dovoljno razjašnjeno da li to povećano izlučivanje kalcija utječe na koštanu masu. Svrha ovog istraživanja bila je procijeniti utjecaj povećanog unosa natrija na koštanu masu štakora. Pokus je proveden na štakoricama soja Wistar iz vlastitog uzgoja koje su na početku pokusa bile stare četiri mjeseca. Životinje su kroz naredna dva mjeseca pojene otopinom NaCl u destiliranoj vodi u koncentraciji 18 g/L. Kontrolna skupina dobivala je samo destiliranu vodu. Sve su životinje imale slobodan pristup peletiranoj hrani za laboratorijske štakore (Mucedola, Italija) s normalnim sadržajem kalcija (1% Ca). Tijekom cijelog pokusa mjerena im je potrošnja hrane i vode. Na kraju pokusa dio životinja stavljen je u metaboličke kaveze tijekom 24 sata te je skupljan urin za analize natrija i kalcija. Nakon toga životinje su žrtvovane iskrvarenjem iz trbušne aorte u eterskoj anesteziji i izvađen im je femur za analizu kalcija. Rezultati su pokazali da je povećani unos NaCl bio povezan s 3-4 puta većom natriurijom i kalciurijom u odnosu na kontrolnu skupinu. Usprkos stalnom zaostajanju u tjelesnom prirastu tretiranih životinja, mokre i suhe mase te mase pepela femura nisu se razlikovale prema kontroli. Također nije primijećena razlika u ukupnom sadržaju ni koncentraciji kalcija u femuru. U zaključku, u našim eksperimentalnim uvjetima povećani unos natrija tijekom dva mjeseca, usprkos posljedičnoj povećanoj kalciuriji, nije utjecao na koštanu masu odraslih, spolno zrelih štakorica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
0022012

Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Blanuša (autor)

Avatar Url Marija Šarić (autor)

Avatar Url Martina Piasek (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šarić, Marija; Piasek, Martina; Blanuša, Maja; Krista, Kostial; Ilich-Ernst, Jasminka
Povećani unos kuhinjske soli i koštana masa štakora // 2. hrvatski kongres o osteoporozi s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka / Šimunić, Velimir ; Vukičević, Slobodan. (ur.).
Zagreb: Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Šarić, M., Piasek, M., Blanuša, M., Krista, K. & Ilich-Ernst, J. (2003) Povećani unos kuhinjske soli i koštana masa štakora. U: Šimunić, V. & Vukičević, S. (ur.)2. hrvatski kongres o osteoporozi s međunarodnim sudjelovanjem. Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {\v{S}ari\'{c}, Marija and Piasek, Martina and Blanu\v{s}a, Maja and Krista, Kostial and Ilich-Ernst, Jasminka}, year = {2003}, pages = {22}, keywords = {kuhinjska sol, ko\v{s}tana masa, \v{s}takor}, title = {Pove\'{c}ani unos kuhinjske soli i ko\v{s}tana masa \v{s}takora}, keyword = {kuhinjska sol, ko\v{s}tana masa, \v{s}takor}, publisher = {Medicinski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}ari\'{c}, Marija and Piasek, Martina and Blanu\v{s}a, Maja and Krista, Kostial and Ilich-Ernst, Jasminka}, year = {2003}, pages = {22}, keywords = {salt, bone mass, rat}, title = {Increased salt intake and bone mass in rats}, keyword = {salt, bone mass, rat}, publisher = {Medicinski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font