Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1080647

Bioaktivne komponente kozjeg mlijeka


Štetner, Monika
Bioaktivne komponente kozjeg mlijeka, 2020., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1080647 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bioaktivne komponente kozjeg mlijeka
(Bioactive components of goats milk)

Autori
Štetner, Monika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2020

Stranica
39

Mentor
Antunac, Neven

Ključne riječi
kozje mlijeko, hipoalergenost, terapeutska svojstva, bioaktivne komponente, bioaktivni peptidi
(goat milk, hypoallergenicity, therapeutic properties, bioactive components, biactive peptides)

Sažetak
Kozje mlijeko predstavlja izvor uravnoteženih visoko vrijednih hranjivih komponenti korisnih za zdravlje ljudi te se svojim kemijskim sastavom približava savršenoj hrani. Sadrži cjelovite i visoko probavljive proteine sa svim sadržanim esencijalnim aminokiselinama. Globule mliječne masti su sitnog promjera zbog čega je mlijeko lakše probavljivo. Masno kiselinski profil kozjeg mlijeka se u velikoj mjeri razlikuje od kravljeg jer sadrži visoki udio kapronske, kaprilne i kaprinske masne kiseline što je ujedno i njegova karakteristika. S drugim masnim kiselinama srednje dugog lanca pokazuju razna terapeutska svojstva u liječenju gastrointestinalnih poremećaja i drugih vrsta bolesti. Laktoza je glavni ugljikohidrat mlijeka koji cjelokupno doprinosi hranidbenoj i zdravstvenoj vrijednosti mlijeka. Za određivanje ukupne hranidbene vrijednosti mlijeka potrebno je odrediti sve prisutne komponente mlijeka poput oligosaharida koji su u manjoj mjeri istraženi u odnosu na laktozu. Oligosaharidi kao rezistentni ugljikohidrati pokazuju svoja bioaktivna svojstva tek u debelom crijevu te se mogu smatrati prebioticima. Kozje mlijeko omogućuje važan izvor vitamina posebno vitamina A i mineralnih tvari poput kalcija i fosfora. Hipoalergena svojstva koje pruža kozje mlijeko je od presudne važnosti za osobe koje pate od alergije na kravlje mlijeko zbog čega može biti adekvatna zamjena. Ponekad iz određenih razloga kada humano mlijeko nije prikladno za hranjenje dojenčadi, tada kozje mlijeko može biti važan dodatak u formulama. Na bioaktivna svojstva kozjeg mlijeka osim poznatog kemijskog sastava, u velikoj mjeri utječu i manje poznate, ali itekako važne bioaktivne komponente kao što su imunoglobulini, laktoferin, slobodne aminokiseline i faktori rasta. Probavom proteina mlijeka oslobađaju se bioaktivni peptidi koji pokazuju raznolike fiziološke aktivnosti poput vezanja minerala, antiapetizirajućih, antimikrobnih, antihipertenzivnih, antioksidativnih, antitrombotskih, hipokolesterolemijskih, opioidnih, imunomodulacijskih i citomodulatornih aktivnosti važnih za zdravlje ljudi.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Neven Antunac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Štetner, Monika
Bioaktivne komponente kozjeg mlijeka, 2020., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Štetner, M. (2020) 'Bioaktivne komponente kozjeg mlijeka', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}tetner, Monika}, year = {2020}, pages = {39}, keywords = {kozje mlijeko, hipoalergenost, terapeutska svojstva, bioaktivne komponente, bioaktivni peptidi}, title = {Bioaktivne komponente kozjeg mlijeka}, keyword = {kozje mlijeko, hipoalergenost, terapeutska svojstva, bioaktivne komponente, bioaktivni peptidi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}tetner, Monika}, year = {2020}, pages = {39}, keywords = {goat milk, hypoallergenicity, therapeutic properties, bioactive components, biactive peptides}, title = {Bioactive components of goats milk}, keyword = {goat milk, hypoallergenicity, therapeutic properties, bioactive components, biactive peptides}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font