Pregled bibliografske jedinice broj: 108054
Smeđa pjegavost iglica alepskoga bora i mjere zaštite.
Smeđa pjegavost iglica alepskoga bora i mjere zaštite. // Znanost u potrajnom gospodarenju hrvatskim šumama / Matić, Slavko ; Krpan, Ante P.B. ; Gračan, Joso (ur.).
Zagreb: Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Šumarski institut Jastrebarsko, 2001.
CROSBI ID: 108054 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Smeđa pjegavost iglica alepskoga bora i mjere zaštite.
(Brown Spot Needle Blight of aleppo pine and protection)
Autori
Glavaš, Milan ; Margaletić, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Znanost u potrajnom gospodarenju hrvatskim šumama
Urednik/ci
Matić, Slavko ; Krpan, Ante P.B. ; Gračan, Joso
Izdavač
Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Šumarski institut Jastrebarsko
Grad
Zagreb
Godina
2001
Raspon stranica
ISBN
953-6307-55-3
Ključne riječi
Gljiva, Biologija, Konidije, Zaraza, Rasprostranjenost, Štetnost, Alepski bor, Krošnja, Iglice, Otpornost, Mjere zaštite
(fungi, biology, conidias, distribution, infection, aleppo pine, crown, needles, resistante, protection)
Sažetak
Gljiva Mycosphaerella dearnessii Barr dolazi na različitim vrstama borova u SAD-u i Kanadi, na P. elliotti u južnoj Kini i na P. halepensis, P. mugo, P. uncinata i na hibridu P. attenuata x P. radiata u Europi. 1975. godine utvrđena je u Hrvatskoj na alepskom boru. Kasnije je utvrđena njena rasprostranjenost na alepskom boru u okolici Zadra, Biograda i Dubrovnika. Posljednjih godina žarište joj je na području Zadra kod mjesta Kožino. U toj je šumi, odjele 59 i 60, žestoko napala mlade borove. Zaražene iglice imale su velik broj acervula te je došlo do njihova sušenja i otpadanja. Većina acervula i konidija dostiže zrelost u svibnju za vrijeme rasta novih iglica kada su one najosjetljivije za nove zaraze. U smislu zaštite borova provedene su kulturalne mjere. Ovakva mjera zaštite pokazala se dobra pa se može preporučiti i za slične situacije u budućnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija