Pregled bibliografske jedinice broj: 1080460
Antimikrobna ambalaža za pakiranje voća
Antimikrobna ambalaža za pakiranje voća, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1080460 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antimikrobna ambalaža za pakiranje voća
(Antimicrobial Packaging for Fruit)
Autori
Lamešić, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
21.09
Godina
2020
Stranica
10
Mentor
Jakobek Barron, Lidija
Ključne riječi
aktivna ambalaža ; antimikrobna ambalaža ; voće ; hrana
(active packaging ; antimicrobial packaging ; fruits ; food)
Sažetak
U današnje vrijeme potrošači zahtijevaju namirnice visoke kvalitete koje su zadržale senzorska svojstva i koje su zdravstveno sigurne. U osiguravanju kvalitete namirnica, vrlo važnu ulogu ima ambalaža. Stoga se pronalaze novi ambalažni materijali i načini pakiranja kako bi se udovoljili sve rigorozniji zahtjevi kupaca. Jedan od novih načina pakiranja je pakiranje u aktivnu ambalažu u što spada antimikrobna ambalaža kao jedan od oblika aktivne ambalaže. Antimikrobna ambalaža za cilj ima inhibiciju rasta mikroorganizama te održavanje kvalitete i zdravstvene ispravnosti proizvoda. Za antimikrobnu ambalažu se koriste razne aktivne tvari koje djeluju kao inhibitori. Cilj ovog rada je opisati antimikrobnu ambalažu, objasniti upotrebu antimikrobne ambalaže za pakiranje voća te prikazati najnovije smjernice za razvoj antimikrobne ambalaže za pakiranje voća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-6777 - Utjecaj prehrambenih vlakana na bioraspoloživost polifenola istraživanjem adsorpcije i simuliranih probavnih procesa, in vitro (BIO-POLIFENOL) (Jakobek Barron, Lidija, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Lidija Jakobek Barron
(mentor)