Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1080449

Utjecaj emolijensa na senzorne značajke kozmetičkih proizvoda


Papp, Zagorka
Utjecaj emolijensa na senzorne značajke kozmetičkih proizvoda, 2020., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1080449 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj emolijensa na senzorne značajke kozmetičkih proizvoda
(Impact of emollients on the sensory properties of cosmetic products)

Autori
Papp, Zagorka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2020

Stranica
26

Mentor
Pepić, Ivan

Ključne riječi
emolijens, senzorne značajke, strukturne karakteristike, svojstva tečenja
(emollient, sensory properties, structure characteristics, flow properties)

Sažetak
Emolijensi su često korištene podloge za dermalnu primjenu zbog svog fizičkog učinka i zbog pozitivnog utjecaja na barijerna svojstva kože. Ovisno o njihovom kemijskom sastavu, osjećaj koji proizvodi koji sadrže emolijense pružaju korisnicima prije, tijekom i nakon primjene može se značajno razlikovati. Najčešće korišteni hidrofobni emolijensi su ulja, a temelj njihove strukture su alkilne skupine ugljikovodika te esteri i voskovi s masnim kiselinama i višim masnim alkoholima. Hidrofilni emolijensi su podijeljeni na ovlaživače i humektanse koji se dodaju dermalnim pripravcima kako bi se održala vlažnost i spriječio gubitak vlage iz pripravka. Kako senzorne značajke ovise o strukturnim karakteristikama i svojstvima tečenja, mogu se predvidjeti reološkim mjerenjima i analizom teksture pomoću instrumenata te se tako dugotrajne i skupe studije koje se provode in vivo, barem djelomično mogu zamijeniti puno jednostavnijim instrumentalnim mjerenjima. Stoga se očekuje da će takve klasične tehnike biti od još veće koristi prilikom analize senzornih svojstava proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Pepić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Papp, Zagorka
Utjecaj emolijensa na senzorne značajke kozmetičkih proizvoda, 2020., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Papp, Z. (2020) 'Utjecaj emolijensa na senzorne značajke kozmetičkih proizvoda', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Papp, Zagorka}, year = {2020}, pages = {26}, keywords = {emolijens, senzorne zna\v{c}ajke, strukturne karakteristike, svojstva te\v{c}enja}, title = {Utjecaj emolijensa na senzorne zna\v{c}ajke kozmeti\v{c}kih proizvoda}, keyword = {emolijens, senzorne zna\v{c}ajke, strukturne karakteristike, svojstva te\v{c}enja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Papp, Zagorka}, year = {2020}, pages = {26}, keywords = {emollient, sensory properties, structure characteristics, flow properties}, title = {Impact of emollients on the sensory properties of cosmetic products}, keyword = {emollient, sensory properties, structure characteristics, flow properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font