Pregled bibliografske jedinice broj: 1080449
Utjecaj emolijensa na senzorne značajke kozmetičkih proizvoda
Utjecaj emolijensa na senzorne značajke kozmetičkih proizvoda, 2020., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1080449 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj emolijensa na senzorne značajke
kozmetičkih proizvoda
(Impact of emollients on the sensory properties of
cosmetic products)
Autori
Papp, Zagorka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2020
Stranica
26
Mentor
Pepić, Ivan
Ključne riječi
emolijens, senzorne značajke, strukturne karakteristike, svojstva tečenja
(emollient, sensory properties, structure characteristics, flow properties)
Sažetak
Emolijensi su često korištene podloge za dermalnu primjenu zbog svog fizičkog učinka i zbog pozitivnog utjecaja na barijerna svojstva kože. Ovisno o njihovom kemijskom sastavu, osjećaj koji proizvodi koji sadrže emolijense pružaju korisnicima prije, tijekom i nakon primjene može se značajno razlikovati. Najčešće korišteni hidrofobni emolijensi su ulja, a temelj njihove strukture su alkilne skupine ugljikovodika te esteri i voskovi s masnim kiselinama i višim masnim alkoholima. Hidrofilni emolijensi su podijeljeni na ovlaživače i humektanse koji se dodaju dermalnim pripravcima kako bi se održala vlažnost i spriječio gubitak vlage iz pripravka. Kako senzorne značajke ovise o strukturnim karakteristikama i svojstvima tečenja, mogu se predvidjeti reološkim mjerenjima i analizom teksture pomoću instrumenata te se tako dugotrajne i skupe studije koje se provode in vivo, barem djelomično mogu zamijeniti puno jednostavnijim instrumentalnim mjerenjima. Stoga se očekuje da će takve klasične tehnike biti od još veće koristi prilikom analize senzornih svojstava proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija