Pregled bibliografske jedinice broj: 1080349
Sustav za naručivanje hrane i pića u ugostiteljskom objektu korištenjem QR koda i NFC tehnologije
Sustav za naručivanje hrane i pića u ugostiteljskom objektu korištenjem QR koda i NFC tehnologije, 2020., diplomski rad, diplomski, Odjel za elektrotehniku i računarstvo, Dubrovnik
CROSBI ID: 1080349 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sustav za naručivanje hrane i pića u ugostiteljskom
objektu korištenjem QR koda i NFC tehnologije
(Information system for ordering food and drinks in a
restaurants and coffee shops industry using QR code and
NFC technology)
Autori
Celić, Gracijo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za elektrotehniku i računarstvo
Mjesto
Dubrovnik
Datum
24.09
Godina
2020
Stranica
61
Mentor
Žubrinić, Krunoslav
Neposredni voditelj
Kešelj, Ana
Ključne riječi
sustav za naručivanje jela i pića, NFC, QR kod, klijentsko-poslužiteljski sustav
(food and beverage ordering system, NFC, QR code, client-server system)
Sažetak
Tema ovoga rada je implementacija sustava za naručivanje jela i pića u ugostiteljskim objektima putem bežične komunikacijske tehnologije NFC i pomoću QR kodova. Ideja za izradu sustava je nastala spontano iz autorovog iskustva rada u ugostiteljskim objektima. Konobari puno vremena i napora ulažu u obilazak stolova i pružanju usluge. Cilj ovog sustava je olakšati konobarima svakodnevni rad i pružiti kvalitetniju uslugu gostima restorana. U ovom diplomskom radu se također opisuju slična programska rješenja. Sustavi koji se spominju u ovom radu su McDonald's kiosk, SmartService i AImenu. Sustav je razvijen korištenjem programskih alata za programiranje na internetu. Tehnologije koje su se koristile u razvoju su HTML, JavaScript, PHP, CSS te razne biblioteke kao što su jQuery i AJAX (engl. Asynchronous JavaScript and Xml) itd. Odlučeno je koristiti ove alate jer pružaju mogućnost jednostavne distribucije sustava putem interneta i zbog lakšeg održavanja. Stvoreni sustav se sastoji od tri podsustava. To su podsustavi za gosta, konobara i administratora. Gost pristupa jelovniku, a zatim naručuje hranu i piće. Konobari se služe podsustavom za primanje obavijesti o novim narudžbama. Konobari također mogu dodavati jelo u narudžbu i uklanjati jelo iz iste. Administrator sustava je zadužen za stvaranje jelovnika i davanje konobarima ovlasti za ulaz u sustav. Administrator može generirati i izvješća o radu konobara. Za pristup jelovniku gosti se koriste NFC i QR tehnologijama. NFC je bežična komunikacijska tehnologija kratkog dometa koja je proizašla iz RFID (engl. Radio- frequency identification) tehnologije. NFC i RFID dijele sličnu arhitekturu i zbog toga NFC uređaji mogu komunicirati s većinom RFID uređaja. Osnovna razlika između dvije tehnologije je što NFC uređaj može biti meta i inicijator komunikacije u isto vrijeme. QR tehnologija je nastala kao izvedenica barkod tehnologije. QR kod je matrica koja podatke sprema okomito i vodoravno. Zbog takvog pohranjivanja podataka QR kod ima puno veći memorijski kapacitet od barkoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Računarstvo, Informacijske i komunikacijske znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Dubrovniku