Pregled bibliografske jedinice broj: 1080334
Biogeni amini u siru
Biogeni amini u siru, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1080334 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biogeni amini u siru
(Biogenic amines in cheese)
Autori
Herljević, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.07
Godina
2019
Stranica
32
Mentor
Tudor Kalit, Milna
Ključne riječi
biogeni amini, sir, zrenje, dekarboksilacija, slobodne aminokiseline
(biogenic amines, cheese, ripening, decarboxylation, free aminoacids)
Sažetak
Biogeni amini nastaju tijekom zrenja sira dekarboksilacijom slobodnih aminokiselina uslijed mikrobne aktivnosti. Imaju biološki aktivno djelovanje jer su prekursori u sintezi hormona, proteina i nukleinskih kiselina te imaju ulogu u imunološkom odgovoru. Međutim, uneseni hranom u previsokim koncentracijama, mogu izazvati toksičan učinak sa simptomima poput hipertenzije, tahikardije, migrene, urtikarije i dr. Biogeni amini utječu na kvalitetu i sigurnost sira jer je njihov veći sadržaj utvrđen u sirevima proizvedenima iz sirovog mlijeka uz određene uvijete zrenja sira. Cilj ovog rada je opisati mehanizam nastajanja biogenih amina tijekom zrenja sira, čimbenike koji utječu na razinu njihove akumulacije u siru, prirodne mehanizme detoksifikacije u ljudskom organizmu te mjere za kontrolu njihovog nastajanja u proizvodnji i tijekom zrenja sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb