Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1080234

Učinci Spiruline kao dodatka prehrani na komponente metaboličkog sindroma i upalu


Dejhalla, Ema; Benvin, Ana; Zahirović, David
Učinci Spiruline kao dodatka prehrani na komponente metaboličkog sindroma i upalu // 10. studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija s međunarodnim sudjelovanjem
Rijeka, Hrvatska, 2019. str. 16-16 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 1080234 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinci Spiruline kao dodatka prehrani na komponente metaboličkog sindroma i upalu
(The effects of Spirulina supplementation on metabolic syndrome components and inflammation)

Autori
Dejhalla, Ema ; Benvin, Ana ; Zahirović, David

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Skup
10. studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 10.05.2019. - 11.05.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Metabolički sindrom ; Prehrana ; Protuupalno djelovanje ; Spirulina
(metabolic syndrome ; diet ; anti-inflammatory activity ; spirulina)

Sažetak
Spirulina (lat. Arthrospira platensis) je filamentozna mikroalga, članica podskupine cijanobakterija, koja predstavlja važan dodatak ljudskoj prehrani. Poznato je da je korištena kao hrana još tijekom astečke civilizacije. Osim visokog sadržaja proteina, sadrži i vitamine, posebice B12 i provitamin A (β-karoten) te minerale, osobito željezo. Također je bogata fenolnim kiselinama, tokoferolima, γ-linolenskom kiselinom, fikocijaninom i eikozapentaenskom kiselinom. Spirulina ne sadrži celuloznu staničnu stijenku i stoga se može lako probaviti. Relativno se lako uzgaja, ali se lovi samo u alkalnim jezerima s izrazito visokim pH i u velikim otvorenim ribnjacima u kontroliranim uvjetima. Trenutno, Spirulina se prodaje uglavnom kao dodatak prehrani u obliku napitaka ili tableta. Mnoge toksikološke studije dokazale su sigurnost Spiruline te sada pripada listi tvari koje je Američka agencija za hranu i lijekove (eng. FDA, Food and Drug Administration) navela kao sigurne. U posljednje vrijeme, velika pažnja i opsežne studije posvećene su procjeni nutritivne vrijednosti te utjecaja Spiruline na različita patološka stanja ljudskog organizma. Cilj ovog preglednog rada je prikazati protuupalno djelovanje Spiruline i njezin terapeutski učinak na komponente metaboličkog sindroma ukoliko se konzumira kao dodatak prehrani tijekom 12 tjedana, u dozi 2-8 g/dan. Metabolički sindrom je skup metaboličkih poremećaja koji se očituju kao inzulinska rezistencija, abdominalna ili centralna pretilost, visoka razina kolesterola i povišen krvni tlak. Spirulina djeluje protupalno na način da povećava koncentracije IL-2 u plazmi, potiče aktivnost superoksid dismutaze te snižava koncentracije IL-6 u plazmi. Potiče metabolizam glukoze zbog velikog udjela vlakana, proteina i aminokiselina koji stimuliraju sekreciju inzulina. Uočava se smanjenje ukupne i postprandijalne razine glukoze te razine HbA1c. Ima učinak na centar za hranjenje u mozgu čime suprimira glad te smanjuje infiltraciju makrofaga u visceralnu mast i nakupljanje lipida u jetri. Zbog fikocijanina i γ-linolenske kiseline, djeluje kao faktor snižavanja ukupnog udjela masti u organizmu. Također, povećava sintezu NO-sintaze, inhibira reninangiotenzinski sustav i agregaciju trombocita. Iz svih do sada provedenih istraživanja, uočava se terapeutski učinak Spiruline na komponente metaboličkog sindroma te na smanjenje upale, ali potrebna su daljnja istraživanja kako bi se spomenuti učinci još bolje proučili.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Ema Dejhalla (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dejhalla, Ema; Benvin, Ana; Zahirović, David
Učinci Spiruline kao dodatka prehrani na komponente metaboličkog sindroma i upalu // 10. studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija s međunarodnim sudjelovanjem
Rijeka, Hrvatska, 2019. str. 16-16 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Dejhalla, E., Benvin, A. & Zahirović, D. (2019) Učinci Spiruline kao dodatka prehrani na komponente metaboličkog sindroma i upalu. U: 10. studentski kongres Prehrana i klinička dijetoterapija s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Dejhalla, Ema and Benvin, Ana and Zahirovi\'{c}, David}, year = {2019}, pages = {16-16}, keywords = {Metaboli\v{c}ki sindrom, Prehrana, Protuupalno djelovanje, Spirulina}, title = {U\v{c}inci Spiruline kao dodatka prehrani na komponente metaboli\v{c}kog sindroma i upalu}, keyword = {Metaboli\v{c}ki sindrom, Prehrana, Protuupalno djelovanje, Spirulina}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }
@article{article, author = {Dejhalla, Ema and Benvin, Ana and Zahirovi\'{c}, David}, year = {2019}, pages = {16-16}, keywords = {metabolic syndrome, diet, anti-inflammatory activity, spirulina}, title = {The effects of Spirulina supplementation on metabolic syndrome components and inflammation}, keyword = {metabolic syndrome, diet, anti-inflammatory activity, spirulina}, publisherplace = {Rijeka, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font