Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1080182

ISPITIVANJE NAVIKA KONZUMACIJE ZOBI I UTJECAJA VRSTE MASNOĆA NA KVALITETU ZOBENOG KEKSA ŠKOTSKOG TIPA


Novokmet, Glorija
ISPITIVANJE NAVIKA KONZUMACIJE ZOBI I UTJECAJA VRSTE MASNOĆA NA KVALITETU ZOBENOG KEKSA ŠKOTSKOG TIPA, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1080182 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ISPITIVANJE NAVIKA KONZUMACIJE ZOBI I UTJECAJA VRSTE MASNOĆA NA KVALITETU ZOBENOG KEKSA ŠKOTSKOG TIPA
(INVESTIGATION OF OAT CONSUMPTION HABITS AND INFLUENCE OF FAT TYPE ON QUALITY OF SCOTTISH OATCAKES)

Autori
Novokmet, Glorija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.09

Godina
2020

Stranica
44

Mentor
Čukelj Mustač, Nikolina

Ključne riječi
masnoće, potrošači, senzorska svojstva, tekstura, zobeni keksi
(fats, consumers, sensory properties, texture, Scottish oatcakes)

Sažetak
Dok je poznato da se zob nutritivnim sastavom ističe od ostalih žitarica, još uvijek je nepoznato u kojoj mjeri ju stanovnici Hrvatske konzumiraju. Zato su u prvom dijelu istraživanja ispitane navike konzumacije zobi te potencijal kupovine slanog zobenog keksa poput onog škotskog tipa. Taj proizvod karakterizira izrazito visok udio zobi, ali se recepture razlikuju ovisno o proizvođaču i to najčešće u izvoru masnoće. Stoga je drugi dio istraživanja obuhvatio ispitivanje utjecaja četiri vrste masnoće (suncokretovo ulje, maslac, biljna i svinjska mast) na teksturu i senzorska svojstva keksa. Rezultati pokazuju da oko 30 % ispitanika rijetko ili uopće ne konzumira zobene proizvode. Najčešće ih jedu kao žitarice za doručak, a bili bi voljni probati i slani zobeni keks. Najtvrđi i hedonistički najprihvatljiviji se pokazao keks s maslacem, dok je onaj sa suncokretovim uljem bio najmekši i hedonistički najmanje omiljeni. Keksi sa biljnom i svinjskom masti pokazali su se senzorski međusobno najsličnijima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nikolina Čukelj Mustač (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Novokmet, Glorija
ISPITIVANJE NAVIKA KONZUMACIJE ZOBI I UTJECAJA VRSTE MASNOĆA NA KVALITETU ZOBENOG KEKSA ŠKOTSKOG TIPA, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Novokmet, G. (2020) 'ISPITIVANJE NAVIKA KONZUMACIJE ZOBI I UTJECAJA VRSTE MASNOĆA NA KVALITETU ZOBENOG KEKSA ŠKOTSKOG TIPA', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Novokmet, Glorija}, year = {2020}, pages = {44}, keywords = {masno\'{c}e, potro\v{s}a\v{c}i, senzorska svojstva, tekstura, zobeni keksi}, title = {ISPITIVANJE NAVIKA KONZUMACIJE ZOBI I UTJECAJA VRSTE MASNO\'{C}A NA KVALITETU ZOBENOG KEKSA \v{S}KOTSKOG TIPA}, keyword = {masno\'{c}e, potro\v{s}a\v{c}i, senzorska svojstva, tekstura, zobeni keksi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Novokmet, Glorija}, year = {2020}, pages = {44}, keywords = {fats, consumers, sensory properties, texture, Scottish oatcakes}, title = {INVESTIGATION OF OAT CONSUMPTION HABITS AND INFLUENCE OF FAT TYPE ON QUALITY OF SCOTTISH OATCAKES}, keyword = {fats, consumers, sensory properties, texture, Scottish oatcakes}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font