Pregled bibliografske jedinice broj: 1080182
ISPITIVANJE NAVIKA KONZUMACIJE ZOBI I UTJECAJA VRSTE MASNOĆA NA KVALITETU ZOBENOG KEKSA ŠKOTSKOG TIPA
ISPITIVANJE NAVIKA KONZUMACIJE ZOBI I UTJECAJA VRSTE MASNOĆA NA KVALITETU ZOBENOG KEKSA ŠKOTSKOG TIPA, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1080182 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ISPITIVANJE NAVIKA KONZUMACIJE ZOBI I UTJECAJA
VRSTE MASNOĆA NA KVALITETU ZOBENOG KEKSA
ŠKOTSKOG TIPA
(INVESTIGATION OF OAT CONSUMPTION HABITS AND
INFLUENCE OF FAT TYPE ON QUALITY OF SCOTTISH
OATCAKES)
Autori
Novokmet, Glorija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2020
Stranica
44
Mentor
Čukelj Mustač, Nikolina
Ključne riječi
masnoće, potrošači, senzorska svojstva, tekstura, zobeni keksi
(fats, consumers, sensory properties, texture, Scottish oatcakes)
Sažetak
Dok je poznato da se zob nutritivnim sastavom ističe od ostalih žitarica, još uvijek je nepoznato u kojoj mjeri ju stanovnici Hrvatske konzumiraju. Zato su u prvom dijelu istraživanja ispitane navike konzumacije zobi te potencijal kupovine slanog zobenog keksa poput onog škotskog tipa. Taj proizvod karakterizira izrazito visok udio zobi, ali se recepture razlikuju ovisno o proizvođaču i to najčešće u izvoru masnoće. Stoga je drugi dio istraživanja obuhvatio ispitivanje utjecaja četiri vrste masnoće (suncokretovo ulje, maslac, biljna i svinjska mast) na teksturu i senzorska svojstva keksa. Rezultati pokazuju da oko 30 % ispitanika rijetko ili uopće ne konzumira zobene proizvode. Najčešće ih jedu kao žitarice za doručak, a bili bi voljni probati i slani zobeni keks. Najtvrđi i hedonistički najprihvatljiviji se pokazao keks s maslacem, dok je onaj sa suncokretovim uljem bio najmekši i hedonistički najmanje omiljeni. Keksi sa biljnom i svinjskom masti pokazali su se senzorski međusobno najsličnijima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Nikolina Čukelj Mustač
(mentor)