Pregled bibliografske jedinice broj: 1079966
ODREĐIVANJE VINSKE KISELINE U VOĆNIM NEKTARIMA I SOKOVIMA PRIMJENOM TEKUĆINSKE KROMATOGRAFIJE VISOKE DJELOTVORNOSTI
ODREĐIVANJE VINSKE KISELINE U VOĆNIM NEKTARIMA I SOKOVIMA PRIMJENOM TEKUĆINSKE KROMATOGRAFIJE VISOKE DJELOTVORNOSTI, 2020., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1079966 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE VINSKE KISELINE U VOĆNIM NEKTARIMA I SOKOVIMA PRIMJENOM TEKUĆINSKE KROMATOGRAFIJE VISOKE DJELOTVORNOSTI
(DETERMINATION OF TARTARIC ACID IN FRUIT NECTARS AND JUICES USING HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY)
Autori
Hren, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2020
Stranica
41
Mentor
Inić, Suzana
Ključne riječi
vinska kiselina, voćni nektari i sokovi, HPLC, validacija
(tartaric acid, fruit nectars and juices, HPLC, validation)
Sažetak
Vinska kiselina ima široku primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. U prehrambenoj industriji se u obliku aditiva (E334) koristi kao regulator kiselosti. Ako se prekomjerno unosi u organizam, može biti štetna za ljudsko zdravlje. U ovom diplomskom radu određena je koncentracija vinske kiseline u komercijalnim uzorcima voćnih nektara i sokova primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC, Knauer, Berlin, Njemačka) uz UV/Vis detektor. Korišten je 50 mM fosfatni pufer pH =2, 8 kao mobilna faza na koloni obrnute faze (LiChrospher RP-18, 125x4, 6 mm, 5 µm, Merck, Darmstadt, Njemačka). Validacija metode ispitana je korištenjem standardnih otopina vinske kiseline u rasponu koncentracija od 0, 1 g/L do 1, 0 g/L. Metoda je bila linearna u ispitivanom području (R2 =0, 9996). Ponovljivost metode iskazana kao relativna standardna devijacija (RSD) bila je ispod 2%, a srednja preciznost iskazana kao RSD bila je manja od 3%. Granica dokazivanja iznosila je 0, 01 g/L, a granica određivanja 0, 04 g/L što ukazuje na osjetljivost metode. Vinska kiselina nije detektirana u tri uzorka voćnih nektara, a u četiri uzorka koncentracija je bila u rasponu 0, 57 – 3, 04 g/L. Razina vinske kiseline u tri prirodna voćna soka bila je u rasponu 3, 92 g/L – 4, 70 g/L i u skladu je s europskim propisima o dopuštenom dnevnom unosu vinske kiseline. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da je potrebno pratiti količinu vinske kiseline u svim prehrambenim proizvodima kako se ne bi prekoračio dopušteni dnevni unos vinske kiseline..
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Farmacija