Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1079913

Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na održivost i fizikalna svojstva smoothieja povećanog stupnja disperznosti


Kaurinović, Jelena
Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na održivost i fizikalna svojstva smoothieja povećanog stupnja disperznosti, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1079913 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na održivost i fizikalna svojstva smoothieja povećanog stupnja disperznosti
(Influence of high hydrostatic pressure on sustainability and physical properties of smoothies of increased degree of dispersion)

Autori
Kaurinović, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.09

Godina
2020

Stranica
35

Mentor
Bosiljkov, Tomislav

Ključne riječi
emulzije, fizikalna svojstva, smoothie, stabilnost, visoki hidrostatski tlak
(emulsions, high hydrostatic pressure, physical properties, smoothie, stability)

Sažetak
Cilj ovog završnog rada bio je istražiti utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na promjenu fizikalnih svojstava (apsorbancija, gustoća, prividna viskoznost, stabilnost i raspodjela veličine čestica) smoothieja s dodatkom različite vrste ulja (konoplja, lan) i različitim vremenom (stupnjem) usitnjavanja indijskih oraščića (15 i 45 s) pri tlakovima od 300 i 450 MPa i vremenu obrade od 9 i 15 minuta. Smoothie dobiven dodatkom ulja konoplje pokazuje veću stabilnost (ISS) od maksimalnih 260 sati. Stabilnost karakterizira raspodjela veličine čestica od 9 - 2511 um i optimalni procesni parametri od 300 MPa i 9 minuta obrade pri oba stupnja usitnjavanja. Selektivna statistička značajnost (ANOVA) utjecaja procesnih parametara prisutna je kod svih promatranih fizikalnih veličina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-4006 - Primjena visokog hidrostatskog tlaka u proizvodnji funkcionalnih sokova na bazi voća i povrća (HIGHPRESS-JUICE) (Ježek, Damir, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Tomislav Bosiljkov (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kaurinović, Jelena
Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na održivost i fizikalna svojstva smoothieja povećanog stupnja disperznosti, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kaurinović, J. (2020) 'Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na održivost i fizikalna svojstva smoothieja povećanog stupnja disperznosti', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kaurinovi\'{c}, Jelena}, year = {2020}, pages = {35}, keywords = {emulzije, fizikalna svojstva, smoothie, stabilnost, visoki hidrostatski tlak}, title = {Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na odr\v{z}ivost i fizikalna svojstva smoothieja pove\'{c}anog stupnja disperznosti}, keyword = {emulzije, fizikalna svojstva, smoothie, stabilnost, visoki hidrostatski tlak}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kaurinovi\'{c}, Jelena}, year = {2020}, pages = {35}, keywords = {emulsions, high hydrostatic pressure, physical properties, smoothie, stability}, title = {Influence of high hydrostatic pressure on sustainability and physical properties of smoothies of increased degree of dispersion}, keyword = {emulsions, high hydrostatic pressure, physical properties, smoothie, stability}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font