Pregled bibliografske jedinice broj: 1079913
Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na održivost i fizikalna svojstva smoothieja povećanog stupnja disperznosti
Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na održivost i fizikalna svojstva smoothieja povećanog stupnja disperznosti, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1079913 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na
održivost i fizikalna svojstva smoothieja
povećanog stupnja disperznosti
(Influence of high hydrostatic pressure on
sustainability and physical properties of
smoothies of increased degree of dispersion)
Autori
Kaurinović, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2020
Stranica
35
Mentor
Bosiljkov, Tomislav
Ključne riječi
emulzije, fizikalna svojstva, smoothie, stabilnost, visoki hidrostatski tlak
(emulsions, high hydrostatic pressure, physical properties, smoothie, stability)
Sažetak
Cilj ovog završnog rada bio je istražiti utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na promjenu fizikalnih svojstava (apsorbancija, gustoća, prividna viskoznost, stabilnost i raspodjela veličine čestica) smoothieja s dodatkom različite vrste ulja (konoplja, lan) i različitim vremenom (stupnjem) usitnjavanja indijskih oraščića (15 i 45 s) pri tlakovima od 300 i 450 MPa i vremenu obrade od 9 i 15 minuta. Smoothie dobiven dodatkom ulja konoplje pokazuje veću stabilnost (ISS) od maksimalnih 260 sati. Stabilnost karakterizira raspodjela veličine čestica od 9 - 2511 um i optimalni procesni parametri od 300 MPa i 9 minuta obrade pri oba stupnja usitnjavanja. Selektivna statistička značajnost (ANOVA) utjecaja procesnih parametara prisutna je kod svih promatranih fizikalnih veličina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-4006 - Primjena visokog hidrostatskog tlaka u proizvodnji funkcionalnih sokova na bazi voća i povrća (HIGHPRESS-JUICE) (Ježek, Damir, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Profili:
Tomislav Bosiljkov
(mentor)