Pregled bibliografske jedinice broj: 1079868
Bioaktivni peptidi mlijeka i mliječnih proizvoda
Bioaktivni peptidi mlijeka i mliječnih proizvoda, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1079868 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioaktivni peptidi mlijeka i mliječnih proizvoda
(Bioactive peptides of the milk and milk products)
Autori
Janda, Dana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2019
Stranica
56
Mentor
Tudor Kalit, Milna
Ključne riječi
bioaktivni peptidi ; kazein ; proteini sirutke ; aminokiselinski sastav i sekvence ; biološka aktivnost
(bioactive peptides ; casein ; whey proteins ; amino acid composition and sequences ; biological activity)
Sažetak
Bioaktivni peptidi podrijetlom iz kazeina i proteina sirutke najbrojnija su skupina bioaktivnih tvari sadržanih u mliječnim proizvodima. To su fragmenti nastali cijepanjem proteina sastavljeni od 3 do 20 aminokiselina, koji nastaju tijekom probave u humanom organizmu ili tijekom procesa prerade mlijeka. Iako mlijeko predstavlja dobar izvor proteina, većina bioaktivnih peptida prisutnih u mlijeku nalazi se u neaktivnom obliku unutar nativne proteinske sekvence te svoju aktivnost mogu ispoljiti tek nakon hidrolize proteina iz kojeg potječu. Fermentirana mlijeka i sirevi predstavljaju glavne izvore bioaktivnih peptida među komercijalnim mliječnim proizvodima. Oni mogu biti dobar izvor antihipertenzivnih, antitrombotičnih, opioidnih, antimikrobnih, imunomodulatornih, antioksidativnih peptida i peptida s učinkom vezanja minerala. Aminokiselinski sastav i sekvence određuju biološku aktivnost bioaktivnih peptida, a spomenuti peptidi mogu pozitivno djelovati na krvožilni, živčani, imunološki i probavni sustav. Cilj ovog rada je dati pregled najznačajnijih bioaktivnih peptida podrijetlom iz mlijeka i mliječnih proizvoda, prikazati njihovu biološku aktivnost u humanom organizmu te načine kako oni nastaju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)