Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1079868

Bioaktivni peptidi mlijeka i mliječnih proizvoda


Janda, Dana
Bioaktivni peptidi mlijeka i mliječnih proizvoda, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1079868 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bioaktivni peptidi mlijeka i mliječnih proizvoda
(Bioactive peptides of the milk and milk products)

Autori
Janda, Dana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2019

Stranica
56

Mentor
Tudor Kalit, Milna

Ključne riječi
bioaktivni peptidi ; kazein ; proteini sirutke ; aminokiselinski sastav i sekvence ; biološka aktivnost
(bioactive peptides ; casein ; whey proteins ; amino acid composition and sequences ; biological activity)

Sažetak
Bioaktivni peptidi podrijetlom iz kazeina i proteina sirutke najbrojnija su skupina bioaktivnih tvari sadržanih u mliječnim proizvodima. To su fragmenti nastali cijepanjem proteina sastavljeni od 3 do 20 aminokiselina, koji nastaju tijekom probave u humanom organizmu ili tijekom procesa prerade mlijeka. Iako mlijeko predstavlja dobar izvor proteina, većina bioaktivnih peptida prisutnih u mlijeku nalazi se u neaktivnom obliku unutar nativne proteinske sekvence te svoju aktivnost mogu ispoljiti tek nakon hidrolize proteina iz kojeg potječu. Fermentirana mlijeka i sirevi predstavljaju glavne izvore bioaktivnih peptida među komercijalnim mliječnim proizvodima. Oni mogu biti dobar izvor antihipertenzivnih, antitrombotičnih, opioidnih, antimikrobnih, imunomodulatornih, antioksidativnih peptida i peptida s učinkom vezanja minerala. Aminokiselinski sastav i sekvence određuju biološku aktivnost bioaktivnih peptida, a spomenuti peptidi mogu pozitivno djelovati na krvožilni, živčani, imunološki i probavni sustav. Cilj ovog rada je dati pregled najznačajnijih bioaktivnih peptida podrijetlom iz mlijeka i mliječnih proizvoda, prikazati njihovu biološku aktivnost u humanom organizmu te načine kako oni nastaju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milna Tudor Kalit (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Janda, Dana
Bioaktivni peptidi mlijeka i mliječnih proizvoda, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Janda, D. (2019) 'Bioaktivni peptidi mlijeka i mliječnih proizvoda', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Janda, Dana}, year = {2019}, pages = {56}, keywords = {bioaktivni peptidi, kazein, proteini sirutke, aminokiselinski sastav i sekvence, biolo\v{s}ka aktivnost}, title = {Bioaktivni peptidi mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda}, keyword = {bioaktivni peptidi, kazein, proteini sirutke, aminokiselinski sastav i sekvence, biolo\v{s}ka aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Janda, Dana}, year = {2019}, pages = {56}, keywords = {bioactive peptides, casein, whey proteins, amino acid composition and sequences, biological activity}, title = {Bioactive peptides of the milk and milk products}, keyword = {bioactive peptides, casein, whey proteins, amino acid composition and sequences, biological activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font