Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1079857

Sladoled dodane nutritivne vrijednosti


Horvatinović, Barbara
Sladoled dodane nutritivne vrijednosti, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1079857 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sladoled dodane nutritivne vrijednosti
(Nutritional value-added ice cream)

Autori
Horvatinović, Barbara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.09

Godina
2020

Stranica
65

Mentor
Tudor Kalit, Milna

Ključne riječi
Sladoled ; mliječna mast ; probiotici ; prebiotici ; simbiotici ; proteini sirutke ; proteini soje ; kozje mlijeko ; ovčje mlijeko
(Ice cream ; mlik fat ; probiotics ; prebiotics ; symbiotics ; whey proteins ; soy proteins ; goat milk ; sheep milk)

Sažetak
U današnje vrijeme je sveprisutan trend konzumacije namirnica koje imaju pozitivan učinak na zdravlje potrošača. Sladoled, kao jedna od najpopularnijih namirnica među mlađom, ali i starijom populacijom može biti idealan medij za unos visoko vrijednih hranjivih tvari u organizam. Postoje brojna istraživanja dodatka raznih nutrijenata u sladoled s ciljem postizanja dodane nutritvne vrijednosti proizvoda, te njihovog utjecaja na svojstva navedene namirnice. Najpoznatiji je sladoled sa smanjenim udjelom mliječne masti, gdje se ona zamjenjuje različitim tvarima, kao npr. proteinima, prebioticima itd.. Također, u sladoled se u posljednje vrijeme sve više dodaju probiotici, prebiotici i simbiotici koji imaju povoljan utjecaj na mikrobiotu gastrointestinalnog sustava čovjeka. Osim navedenih vrsta, postoje i sladoledi s dodatkom proteina sirutke ili soje, sladoled sa smanjenim udjelom šećera te sladoledi proizvedeni od drugih vrsta mlijeka, kao što su kozje i ovčje. Izrazito je važan utjecaj dodataka na senzorna svojstva, prihvatljivost od strane potrošača te prihvatljivost njihove cijene, što predstavlja izazov u proizvodnji sladoleda dodane nutritivne vrijednosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milna Tudor Kalit (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Horvatinović, Barbara
Sladoled dodane nutritivne vrijednosti, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Horvatinović, B. (2020) 'Sladoled dodane nutritivne vrijednosti', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Horvatinovi\'{c}, Barbara}, year = {2020}, pages = {65}, keywords = {Sladoled, mlije\v{c}na mast, probiotici, prebiotici, simbiotici, proteini sirutke, proteini soje, kozje mlijeko, ov\v{c}je mlijeko}, title = {Sladoled dodane nutritivne vrijednosti}, keyword = {Sladoled, mlije\v{c}na mast, probiotici, prebiotici, simbiotici, proteini sirutke, proteini soje, kozje mlijeko, ov\v{c}je mlijeko}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Horvatinovi\'{c}, Barbara}, year = {2020}, pages = {65}, keywords = {Ice cream, mlik fat, probiotics, prebiotics, symbiotics, whey proteins, soy proteins, goat milk, sheep milk}, title = {Nutritional value-added ice cream}, keyword = {Ice cream, mlik fat, probiotics, prebiotics, symbiotics, whey proteins, soy proteins, goat milk, sheep milk}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font