Pregled bibliografske jedinice broj: 1079857
Sladoled dodane nutritivne vrijednosti
Sladoled dodane nutritivne vrijednosti, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1079857 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sladoled dodane nutritivne vrijednosti
(Nutritional value-added ice cream)
Autori
Horvatinović, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2020
Stranica
65
Mentor
Tudor Kalit, Milna
Ključne riječi
Sladoled ; mliječna mast ; probiotici ; prebiotici ; simbiotici ; proteini sirutke ; proteini soje ; kozje mlijeko ; ovčje mlijeko
(Ice cream ; mlik fat ; probiotics ; prebiotics ; symbiotics ; whey proteins ; soy proteins ; goat milk ; sheep milk)
Sažetak
U današnje vrijeme je sveprisutan trend konzumacije namirnica koje imaju pozitivan učinak na zdravlje potrošača. Sladoled, kao jedna od najpopularnijih namirnica među mlađom, ali i starijom populacijom može biti idealan medij za unos visoko vrijednih hranjivih tvari u organizam. Postoje brojna istraživanja dodatka raznih nutrijenata u sladoled s ciljem postizanja dodane nutritvne vrijednosti proizvoda, te njihovog utjecaja na svojstva navedene namirnice. Najpoznatiji je sladoled sa smanjenim udjelom mliječne masti, gdje se ona zamjenjuje različitim tvarima, kao npr. proteinima, prebioticima itd.. Također, u sladoled se u posljednje vrijeme sve više dodaju probiotici, prebiotici i simbiotici koji imaju povoljan utjecaj na mikrobiotu gastrointestinalnog sustava čovjeka. Osim navedenih vrsta, postoje i sladoledi s dodatkom proteina sirutke ili soje, sladoled sa smanjenim udjelom šećera te sladoledi proizvedeni od drugih vrsta mlijeka, kao što su kozje i ovčje. Izrazito je važan utjecaj dodataka na senzorna svojstva, prihvatljivost od strane potrošača te prihvatljivost njihove cijene, što predstavlja izazov u proizvodnji sladoleda dodane nutritivne vrijednosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)