Pregled bibliografske jedinice broj: 1079843
Okusi i miris voća i povrća: kemija i biološke funkcije
Okusi i miris voća i povrća: kemija i biološke funkcije, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1079843 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Okusi i miris voća i povrća: kemija i biološke
funkcije
(Flavours of fruits and vegetables: chemistry and
biological functions)
Autori
Kiršić, Fabio
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2020
Stranica
39
Mentor
Maslov Bandić, Luna
Ključne riječi
okus, miris, voće, povrće, elektronski nos
(flavours, scent, fruits, vegetables, electronic nose)
Sažetak
Okusi i mirisi su važna svojstva koja pridonose kvaliteti svježeg voća i povrća. U ovom završnom radu prikazali bi se kemizmi odgovorni za okus i miris svježeg voća i povrća, biokemijski mehanizmi pomoću kojih se formiraju i identificiraju uzroci koji utječu na okus prije i poslije berbe. Hlapljivi spojevi koji određuju aromu i doprinose okusu voća i povrća nalaze se u niskim koncentracijama, rijetko većim od 30 ug/L, a koncentracije pojedinih hlapljvih spojeva mogu široko varirati. Esteri pridonose voćnim mirisima i okusima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija