Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1079806

Mogućnosti iskorištenja sirutke, najvažnijeg nusproizvoda mljekarske industrije


Slačanac, Vedran; Lučan, Mirela
Mogućnosti iskorištenja sirutke, najvažnijeg nusproizvoda mljekarske industrije // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 227-246


CROSBI ID: 1079806 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti iskorištenja sirutke, najvažnijeg nusproizvoda mljekarske industrije
(Possibilities of Whey Utilisation, the most important by-product of the dairy industry)

Autori
Slačanac, Vedran ; Lučan, Mirela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije

Urednik/ci
Šubarić, Drago

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2017

Raspon stranica
227-246

ISBN
978-953-7005-52-8

Ključne riječi
sirutka ; nutritivna vrijednost ; mogućnosti prerade ; tehnologija prerade ; proizvodi
(whey ; nutritional value ; processing possibilities ; processing technology ; products)

Sažetak
Sirutka je volumenom i zastupljenošću najvažniji i najzastupljeniji nusproizvod mljekarske industrije. Usporedno sa stalnim porastom proizvodnje sira u svijetu raste i količina sirutke koja se mora preraditi ili zbrinuti. Proizvodnjom 1 kg sira u sirarskoj industriji nastaje prosječno 9 l sirutke. S obzirom na vrstu sira koji se proizvodi sirutka može biti slatka (enzimsko grušanje mlijeka) ili kisela (kiselinsko grušanje mlijeka). Iako je danas dobro poznata visoka nutritivna i funkcionalna vrijednost sirutke, osobito njenih proteina, mogućnosti prerade sirutke nisu do kraja iskorištene. S obzirom na velike količine sirutke koju treba zbrinuti i njenu visoku potrebu za kisikom, ona i danas predstavlja veliki ekološki problem. Glavni problem je u tome što brza prerada sirutke zahtjeva skupa postrojenja velikih kapaciteta. S obzirom na njen sastav te nutritivnu i energetsku vrijednost, današnja tendencija proizvodnje zdrave hrane ističe sirutku kao jednu od najvažnijih sirovina za proizvodnju takvih proizvoda. Od proizvoda sirutke koji su najčešće lokalnog karaktera i nemaju veći značaj na globalnom tržištu spominju se napitci i sirevi. Tu se posebno ističe mogućnost fermentacije sirutke, pa i probiotičkim sojevima mliječno kiselih bakterija (u slatkoj sirutci zaostaje sva laktoza iz mlijeka), što daje mogućnost proizvodnje široke palete fermentiranih proizvoda visoke funkcionalne vrijednosti. Kondenzirana sirutka i sirutka u prahu, zbog povišenog udjela sirutkinih proteina, proizvodi su od velikog značaja kao dodaci u prehrambenoj industriji. Primjena suvremenih metoda koncentriranja sirutke bez toplinske obrade, kao što su ultrafiltracija (UF), dijafiltracija (DF), nanofiltracija (NF), reverzna osmoza (RO), ionska izmjena (IO) i elektrodijaliza (ED) omogućili su proizvodnju koncentrata i izolata proteina sirutke (KPS i IPS) koji imaju široku primjenu ne samo u prehrambenoj industriji nego i u farmakologiji. Konačno, iz sirutke se proizvodi najveća količina kristalične laktoze i njenih derivata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (autor)

Avatar Url Vedran Slačanac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Slačanac, Vedran; Lučan, Mirela
Mogućnosti iskorištenja sirutke, najvažnijeg nusproizvoda mljekarske industrije // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 227-246
Slačanac, V. & Lučan, M. (2017) Mogućnosti iskorištenja sirutke, najvažnijeg nusproizvoda mljekarske industrije. U: Šubarić, D. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije. Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, str. 227-246.
@inbook{inbook, author = {Sla\v{c}anac, Vedran and Lu\v{c}an, Mirela}, editor = {\v{S}ubari\'{c}, D.}, year = {2017}, pages = {227-246}, keywords = {sirutka, nutritivna vrijednost, mogu\'{c}nosti prerade, tehnologija prerade, proizvodi}, isbn = {978-953-7005-52-8}, title = {Mogu\'{c}nosti iskori\v{s}tenja sirutke, najva\v{z}nijeg nusproizvoda mljekarske industrije}, keyword = {sirutka, nutritivna vrijednost, mogu\'{c}nosti prerade, tehnologija prerade, proizvodi}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Sla\v{c}anac, Vedran and Lu\v{c}an, Mirela}, editor = {\v{S}ubari\'{c}, D.}, year = {2017}, pages = {227-246}, keywords = {whey, nutritional value, processing possibilities, processing technology, products}, isbn = {978-953-7005-52-8}, title = {Possibilities of Whey Utilisation, the most important by-product of the dairy industry}, keyword = {whey, nutritional value, processing possibilities, processing technology, products}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font