Pregled bibliografske jedinice broj: 1079806
Mogućnosti iskorištenja sirutke, najvažnijeg nusproizvoda mljekarske industrije
Mogućnosti iskorištenja sirutke, najvažnijeg nusproizvoda mljekarske industrije // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 227-246
CROSBI ID: 1079806 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti iskorištenja sirutke, najvažnijeg
nusproizvoda mljekarske industrije
(Possibilities of Whey Utilisation, the most
important by-product of the dairy industry)
Autori
Slačanac, Vedran ; Lučan, Mirela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije
Urednik/ci
Šubarić, Drago
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2017
Raspon stranica
227-246
ISBN
978-953-7005-52-8
Ključne riječi
sirutka ; nutritivna vrijednost ; mogućnosti prerade ; tehnologija prerade ; proizvodi
(whey ; nutritional value ; processing possibilities ; processing technology ; products)
Sažetak
Sirutka je volumenom i zastupljenošću najvažniji i najzastupljeniji nusproizvod mljekarske industrije. Usporedno sa stalnim porastom proizvodnje sira u svijetu raste i količina sirutke koja se mora preraditi ili zbrinuti. Proizvodnjom 1 kg sira u sirarskoj industriji nastaje prosječno 9 l sirutke. S obzirom na vrstu sira koji se proizvodi sirutka može biti slatka (enzimsko grušanje mlijeka) ili kisela (kiselinsko grušanje mlijeka). Iako je danas dobro poznata visoka nutritivna i funkcionalna vrijednost sirutke, osobito njenih proteina, mogućnosti prerade sirutke nisu do kraja iskorištene. S obzirom na velike količine sirutke koju treba zbrinuti i njenu visoku potrebu za kisikom, ona i danas predstavlja veliki ekološki problem. Glavni problem je u tome što brza prerada sirutke zahtjeva skupa postrojenja velikih kapaciteta. S obzirom na njen sastav te nutritivnu i energetsku vrijednost, današnja tendencija proizvodnje zdrave hrane ističe sirutku kao jednu od najvažnijih sirovina za proizvodnju takvih proizvoda. Od proizvoda sirutke koji su najčešće lokalnog karaktera i nemaju veći značaj na globalnom tržištu spominju se napitci i sirevi. Tu se posebno ističe mogućnost fermentacije sirutke, pa i probiotičkim sojevima mliječno kiselih bakterija (u slatkoj sirutci zaostaje sva laktoza iz mlijeka), što daje mogućnost proizvodnje široke palete fermentiranih proizvoda visoke funkcionalne vrijednosti. Kondenzirana sirutka i sirutka u prahu, zbog povišenog udjela sirutkinih proteina, proizvodi su od velikog značaja kao dodaci u prehrambenoj industriji. Primjena suvremenih metoda koncentriranja sirutke bez toplinske obrade, kao što su ultrafiltracija (UF), dijafiltracija (DF), nanofiltracija (NF), reverzna osmoza (RO), ionska izmjena (IO) i elektrodijaliza (ED) omogućili su proizvodnju koncentrata i izolata proteina sirutke (KPS i IPS) koji imaju široku primjenu ne samo u prehrambenoj industriji nego i u farmakologiji. Konačno, iz sirutke se proizvodi najveća količina kristalične laktoze i njenih derivata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek