Pregled bibliografske jedinice broj: 1079517
Kemijski sastav vode u bocama
Kemijski sastav vode u bocama, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Geotehnički fakultet, Varaždin
CROSBI ID: 1079517 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav vode u bocama
(Chemical composition of bottled water)
Autori
Bosilj, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Geotehnički fakultet
Mjesto
Varaždin
Datum
18.09
Godina
2020
Stranica
42
Mentor
Ptiček Siročić, Anita ; Dogančić, Dragana
Ključne riječi
voda ; stolna ; mineralna ; izvorska ; kemijski sastav ; ambalaža
(water ; table water ; mineral water ; spring water ; chemical composition ; packaging)
Sažetak
Voda je najrasprostranjenija tvar u prirodi i zauzima oko dvije trećine Zemljine površine. Glavna podjela vode je na površinske, podzemne i oborinske. Iz podzemnih voda crpe se flaširane vode koje uključuju stolnu, mineralnu i prirodnu izvorsku vodu. Pravilnikom o prirodnim mineralnim, prirodnim izvorskim i stolnim vodama regulira se tržište flaširanih voda. Direktivom o kvaliteti vode namijenjene za ljudsku potrošnju određeni su standardi kvalitete vodete tri kategorije parametara (mikrobiološki, kemijski i indikatorski)koji se moraju pratiti i ispitivati. Mikrobiološki parametri pokazuju stupanj onečišćenja vode mikroorganizmima, dok kemijski parametri pokazuju stupanj onečišćenja vode kemikalijama. Prirodna izvorska i prirodna mineralna voda imaju određeni kemijski sastav kod kojeg koncentracije pojedinih elemenata imaju propisanu maksimalno dopuštenu količinu. Ukoliko koncentracije pojedinih elemenata prelaze maksimalno dopuštenu količinu, mogu štetno djelovati na ljudski organizam. Sve kategorije flaširanih voda (stolna, izvorska i mineralna) mogu biti gazirane i negazirane, a to ovisi o sadržaju ugljikovog dioksida (CO2). Zbog crpljenja i flaširanja vode za piće te poboljšanja kvalitete pitke vode, potrebno je provesti analize koje će pokazati ispravnost vode za piće te da li se ona može konzumirati bez da štetno utječe na zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Geologija, Kemija, Kemijsko inženjerstvo, Interdisciplinarne tehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Geotehnički fakultet, Varaždin