Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1079464

Analitičke metode izolacije funkcionalnih sastojaka iz nusproizvoda kave


Petek, Andreja
Analitičke metode izolacije funkcionalnih sastojaka iz nusproizvoda kave, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1079464 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analitičke metode izolacije funkcionalnih sastojaka iz nusproizvoda kave
(Analytical methods of isolation of functional ingredients from coffee by-products)

Autori
Petek, Andreja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2020

Stranica
29

Mentor
Ninčević Grassino, Antonela

Ključne riječi
analitičke metode ; funkcionalni spojevi ; metode ekstrakcije ; nusproizvodi kave
(analytical methods ; functional compounds ; extraction methods ; coffee by-products)

Sažetak
Kava spada među najpopularnija pića današnjice. Tijekom proizvodnje kave i konzumacijom napitaka od kave gomila se velika količina nusproizvoda diljem svijeta. Glavni nusproizvodi su srebrna pokožica i talog zaostao nakon konzumacije napitka. Navedeni nusproizvodi bogati su izvor ugljikohidrata, lipida, proteina, fenolnih spojeva te minerala. S ciljem valorizacije nusproizvoda i smanjenja količine otpada nusproizvodi su pronašli primjenu u raznim industrijama, a uglavnom se koriste za ekstrakciju različitih funkcionalnih spojeva. Ekstrakcija čvrsto-kapljevito, Soxhlet ekstrakcija, ekstrakcija superkritičnim fluidima, mikrovalovima i ultrazvukom samo su neke od, u ovom radu, opisanih metoda njihove izolacije. Osim ekstrakcijskih tehnika opisane su i analitičke metode određivanja istih, a to su UV-Vis spektrofotometrija, plinska kromatografija, visoko specifična tekućinska kromatografija te atomska apsorpcijska spektrofotometrija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Petek, Andreja
Analitičke metode izolacije funkcionalnih sastojaka iz nusproizvoda kave, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Petek, A. (2020) 'Analitičke metode izolacije funkcionalnih sastojaka iz nusproizvoda kave', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Petek, Andreja}, year = {2020}, pages = {29}, keywords = {analiti\v{c}ke metode, funkcionalni spojevi, metode ekstrakcije, nusproizvodi kave}, title = {Analiti\v{c}ke metode izolacije funkcionalnih sastojaka iz nusproizvoda kave}, keyword = {analiti\v{c}ke metode, funkcionalni spojevi, metode ekstrakcije, nusproizvodi kave}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Petek, Andreja}, year = {2020}, pages = {29}, keywords = {analytical methods, functional compounds, extraction methods, coffee by-products}, title = {Analytical methods of isolation of functional ingredients from coffee by-products}, keyword = {analytical methods, functional compounds, extraction methods, coffee by-products}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font