Pregled bibliografske jedinice broj: 1079464
Analitičke metode izolacije funkcionalnih sastojaka iz nusproizvoda kave
Analitičke metode izolacije funkcionalnih sastojaka iz nusproizvoda kave, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1079464 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analitičke metode izolacije funkcionalnih sastojaka iz nusproizvoda kave
(Analytical methods of isolation of functional ingredients from coffee by-products)
Autori
Petek, Andreja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2020
Stranica
29
Mentor
Ninčević Grassino, Antonela
Ključne riječi
analitičke metode ; funkcionalni spojevi ; metode ekstrakcije ; nusproizvodi kave
(analytical methods ; functional compounds ; extraction methods ; coffee by-products)
Sažetak
Kava spada među najpopularnija pića današnjice. Tijekom proizvodnje kave i konzumacijom napitaka od kave gomila se velika količina nusproizvoda diljem svijeta. Glavni nusproizvodi su srebrna pokožica i talog zaostao nakon konzumacije napitka. Navedeni nusproizvodi bogati su izvor ugljikohidrata, lipida, proteina, fenolnih spojeva te minerala. S ciljem valorizacije nusproizvoda i smanjenja količine otpada nusproizvodi su pronašli primjenu u raznim industrijama, a uglavnom se koriste za ekstrakciju različitih funkcionalnih spojeva. Ekstrakcija čvrsto-kapljevito, Soxhlet ekstrakcija, ekstrakcija superkritičnim fluidima, mikrovalovima i ultrazvukom samo su neke od, u ovom radu, opisanih metoda njihove izolacije. Osim ekstrakcijskih tehnika opisane su i analitičke metode određivanja istih, a to su UV-Vis spektrofotometrija, plinska kromatografija, visoko specifična tekućinska kromatografija te atomska apsorpcijska spektrofotometrija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Antonela Ninčević Grassino
(mentor)