Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1079462

Utjecaj fenola ekstrahiranih iz kore mandarine mikrovalovima na kemijska i fizikalna svojstva pektinskih biofilmova


Orešković, Ivana
Utjecaj fenola ekstrahiranih iz kore mandarine mikrovalovima na kemijska i fizikalna svojstva pektinskih biofilmova, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1079462 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj fenola ekstrahiranih iz kore mandarine mikrovalovima na kemijska i fizikalna svojstva pektinskih biofilmova
(Influence of phenols extracted from tangerine peel on chemical and physical propertis of pectin biofilms)

Autori
Orešković, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2020

Stranica
25

Mentor
Ninčević Grassino, Antonela

Ključne riječi
ekstrakt kore mandarine ; ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima ; fenoli ; pektinski biofilmovi ; karakterizacija biofilmova
(tangerine peel extract ; microwave assisted extraction ; phenols ; pectin ; biofilms ; characterisation of biofilms)

Sažetak
S porastom problema zbrinjavanja otpada i razgradnje plastične ambalaže raste i interes današnjih istraživanja k upotrebi biorazgradivih materijala. Među njima jestivi biofilmovi s visokovrijednim funkcionalnim sastojcima izoliranim iz različitih nusproizvoda prehrambene industrije svakako zauzimaju značajno mjesto. Sukladno današnjim trendovima u razvoju biorazdradivih materijala, i ovo istraživanje je pokazalo razvoj novih funkcionalnih pektinskih biofilmova s dodatkom ekstrakata kore mandarine. Njihova ugradnja u pektinske biofilmove praćena je promjenama u kemijskim i fizikalnim svojstvima. Rezultati su pokazali da biofilmovi s fenolnim ekstraktima kore mandarine pokazuju porast intenziteta boje, vlačne čvrstoće, te smanjenja modula elastičnosti u odnosu na biofilmove bez ekstrakata. Time je pokazano da se ekstrakti kore mandarine mogu uspješno primijeniti za izradu ekoloških prihvatljivih funkcionalnih pektinskih biofilmova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Orešković, Ivana
Utjecaj fenola ekstrahiranih iz kore mandarine mikrovalovima na kemijska i fizikalna svojstva pektinskih biofilmova, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Orešković, I. (2020) 'Utjecaj fenola ekstrahiranih iz kore mandarine mikrovalovima na kemijska i fizikalna svojstva pektinskih biofilmova', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ore\v{s}kovi\'{c}, Ivana}, year = {2020}, pages = {25}, keywords = {ekstrakt kore mandarine, ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima, fenoli, pektinski biofilmovi, karakterizacija biofilmova}, title = {Utjecaj fenola ekstrahiranih iz kore mandarine mikrovalovima na kemijska i fizikalna svojstva pektinskih biofilmova}, keyword = {ekstrakt kore mandarine, ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima, fenoli, pektinski biofilmovi, karakterizacija biofilmova}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ore\v{s}kovi\'{c}, Ivana}, year = {2020}, pages = {25}, keywords = {tangerine peel extract, microwave assisted extraction, phenols, pectin, biofilms, characterisation of biofilms}, title = {Influence of phenols extracted from tangerine peel on chemical and physical propertis of pectin biofilms}, keyword = {tangerine peel extract, microwave assisted extraction, phenols, pectin, biofilms, characterisation of biofilms}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font