Pregled bibliografske jedinice broj: 1079462
Utjecaj fenola ekstrahiranih iz kore mandarine mikrovalovima na kemijska i fizikalna svojstva pektinskih biofilmova
Utjecaj fenola ekstrahiranih iz kore mandarine mikrovalovima na kemijska i fizikalna svojstva pektinskih biofilmova, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1079462 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj fenola ekstrahiranih iz kore mandarine mikrovalovima na kemijska i fizikalna svojstva pektinskih biofilmova
(Influence of phenols extracted from tangerine peel on chemical and physical propertis of pectin biofilms)
Autori
Orešković, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2020
Stranica
25
Mentor
Ninčević Grassino, Antonela
Ključne riječi
ekstrakt kore mandarine ; ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima ; fenoli ; pektinski biofilmovi ; karakterizacija biofilmova
(tangerine peel extract ; microwave assisted extraction ; phenols ; pectin ; biofilms ; characterisation of biofilms)
Sažetak
S porastom problema zbrinjavanja otpada i razgradnje plastične ambalaže raste i interes današnjih istraživanja k upotrebi biorazgradivih materijala. Među njima jestivi biofilmovi s visokovrijednim funkcionalnim sastojcima izoliranim iz različitih nusproizvoda prehrambene industrije svakako zauzimaju značajno mjesto. Sukladno današnjim trendovima u razvoju biorazdradivih materijala, i ovo istraživanje je pokazalo razvoj novih funkcionalnih pektinskih biofilmova s dodatkom ekstrakata kore mandarine. Njihova ugradnja u pektinske biofilmove praćena je promjenama u kemijskim i fizikalnim svojstvima. Rezultati su pokazali da biofilmovi s fenolnim ekstraktima kore mandarine pokazuju porast intenziteta boje, vlačne čvrstoće, te smanjenja modula elastičnosti u odnosu na biofilmove bez ekstrakata. Time je pokazano da se ekstrakti kore mandarine mogu uspješno primijeniti za izradu ekoloških prihvatljivih funkcionalnih pektinskih biofilmova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Antonela Ninčević Grassino
(mentor)