Pregled bibliografske jedinice broj: 107930
Higijensko sanitarne mjere u klaonici
Higijensko sanitarne mjere u klaonici, 2002., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 107930 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Higijensko sanitarne mjere u klaonici
(Hygienic sanitary measures in the slaughterhouse)
Autori
Spajić, Ivica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.11
Godina
2002
Stranica
29
Mentor
Vučemilo, Marija
Ključne riječi
klaonica; sanitacija; HACCP sustav; alimentarne infekcije; alimentarne intoksikacije
(slaughterhouse; sanitation; HACCP system; alimentary infections; alimentary)
Sažetak
U radu je istražen učinak pranja i dezinfekcije u jednoj klaonici na području Zagrebačke županije. Poslije temeljitog čišćenja svih izloženih površina, obavljeno je sanitarno pranje toplom vodom i detergentom, a potom isplahnjivanje. Nakon toga je obavljena dezinfekcija 1 % otopinom EKO-DEZ dezinficijensa. Nakon toga uzimani su brisevi sa izloženih površina koji su obrađeni u mikrobiološkom laboratoriju. Broj aerobnih mezofilnih bakterija na izloženim površinama kretao se od 360 do 2570 po cm2, ovisno s kojeg su se mjesta brisevi uzimali. Nije izolorana E. coli, a bakterije iz roda Preoteus spp. izo1irane su u 4.5 % briseva. Osim ovih postupaka u radu je opisan HACCP sustav koji se provodi u klaonici, koji je odgovoran za osiguranje mikrobiološke neškodljivosti namirnica. Sustav podrazumijeva sustavnu procjenu svih postupaka praćenja i nadzora, kao i popravnih mjera za svaki kritični momenat. Sustav počiva na sedam osnovnih načela, koja su u radu podrobno opisana. U radu su navedene i bolesti koje se mogu prenijeti preko mesa, jer se u cijelom svijetu bilježi porast obolje1ih od infekcija i intoksikacija izazvanih kontaminiranim mesom. Zadnjih se godina znatno povećao broj infekcija i trovanja sa virulentnim sojem Salmonella enteritidis fagotip 4. Značajno mjesto ima i Escherichia coli O 157:HI7, uzročnik enterohemoragijskih kolitisa i hemolitičko-uremijskog sindroma, te Listeria monocytogenes i kriptosporidiji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo
POVEZANOST RADA