Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 107930

Higijensko sanitarne mjere u klaonici


Spajić, Ivica
Higijensko sanitarne mjere u klaonici, 2002., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 107930 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Higijensko sanitarne mjere u klaonici
(Hygienic sanitary measures in the slaughterhouse)

Autori
Spajić, Ivica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.11

Godina
2002

Stranica
29

Mentor
Vučemilo, Marija

Ključne riječi
klaonica; sanitacija; HACCP sustav; alimentarne infekcije; alimentarne intoksikacije
(slaughterhouse; sanitation; HACCP system; alimentary infections; alimentary)

Sažetak
U radu je istražen učinak pranja i dezinfekcije u jednoj klaonici na području Zagrebačke županije. Poslije temeljitog čišćenja svih izloženih površina, obavljeno je sanitarno pranje toplom vodom i detergentom, a potom isplahnjivanje. Nakon toga je obavljena dezinfekcija 1 % otopinom EKO-DEZ dezinficijensa. Nakon toga uzimani su brisevi sa izloženih površina koji su obrađeni u mikrobiološkom laboratoriju. Broj aerobnih mezofilnih bakterija na izloženim površinama kretao se od 360 do 2570 po cm2, ovisno s kojeg su se mjesta brisevi uzimali. Nije izolorana E. coli, a bakterije iz roda Preoteus spp. izo1irane su u 4.5 % briseva. Osim ovih postupaka u radu je opisan HACCP sustav koji se provodi u klaonici, koji je odgovoran za osiguranje mikrobiološke neškodljivosti namirnica. Sustav podrazumijeva sustavnu procjenu svih postupaka praćenja i nadzora, kao i popravnih mjera za svaki kritični momenat. Sustav počiva na sedam osnovnih načela, koja su u radu podrobno opisana. U radu su navedene i bolesti koje se mogu prenijeti preko mesa, jer se u cijelom svijetu bilježi porast obolje1ih od infekcija i intoksikacija izazvanih kontaminiranim mesom. Zadnjih se godina znatno povećao broj infekcija i trovanja sa virulentnim sojem Salmonella enteritidis fagotip 4. Značajno mjesto ima i Escherichia coli O 157:HI7, uzročnik enterohemoragijskih kolitisa i hemolitičko-uremijskog sindroma, te Listeria monocytogenes i kriptosporidiji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
053066

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Vučemilo (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Spajić, Ivica
Higijensko sanitarne mjere u klaonici, 2002., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
Spajić, I. (2002) 'Higijensko sanitarne mjere u klaonici', diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Spaji\'{c}, Ivica}, year = {2002}, pages = {29}, keywords = {klaonica, sanitacija, HACCP sustav, alimentarne infekcije, alimentarne intoksikacije}, title = {Higijensko sanitarne mjere u klaonici}, keyword = {klaonica, sanitacija, HACCP sustav, alimentarne infekcije, alimentarne intoksikacije}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Spaji\'{c}, Ivica}, year = {2002}, pages = {29}, keywords = {slaughterhouse, sanitation, HACCP system, alimentary infections, alimentary}, title = {Hygienic sanitary measures in the slaughterhouse}, keyword = {slaughterhouse, sanitation, HACCP system, alimentary infections, alimentary}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font