Pregled bibliografske jedinice broj: 1079268
Povezanost koncentracije uree s udjelom i odnosom mliječne masti i proteina u mlijeku holstein krava
Povezanost koncentracije uree s udjelom i odnosom mliječne masti i proteina u mlijeku holstein krava // Zbornik 43. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2018. str. 24-25 (predavanje, domaća recenzija, prošireni sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1079268 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povezanost koncentracije uree s udjelom i odnosom
mliječne masti i proteina u mlijeku holstein krava
(Association of urea concentration with the ratio
of fat and protein content in the milk of
Holstein cows)
Autori
Ivanković, Ante ; Špehar, Marija ; Ramljak, Jelena ; Ivkić, Zdenko ; Karapandža, Nina ; Konjačić, Miljenko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, prošireni sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik 43. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
/ - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2018, 24-25
Skup
43. simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem = 43 Croatian dairy experts symposium with international participation
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 07.11.2018. - 10.11.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kravlje mlijeko, urea, kemijski sastav, holstein
(cow milk, urea, chemical composition, Holstein)
Sažetak
Koncentracija uree u mlijeku važan je pokazatelj opskrbljenosti organizma krave u laktaciji proteinima i energijom te njihovom uravnoteženošću. U kombinaciji s udjelom proteina u mlijeku koristi se kao alat u balansiranju energije i proteina u hranidbi mliječnih krava. Odnos udjela mliječne masti i proteina u mlijeku također je i indikator hranidbenog statusa krava, uravnoteženosti obroka energijom i proteinima, ali i procjene rizika od metaboličkih poremećaja. Cilj provedenog istraživanja bio je utvrđivanje povezanosti navedenih indikatora hranidbenog statusa mliječnih krava, koncentracije uree te odnosa udjela mliječne masti i proteina u mlijeku krava. Istraživanje je povedeno na 772.000 zapisa kontrole mliječnosti pohranjenih u središnju bazu Hrvatske poljoprivredne agencije, a koji se odnose na mliječne krave holstein pasmine. Prosječna dnevna proizvodnja mlijeka krava u kontroli iznosila je 24, 98±8, 76 kg s prosječnim udjelom mliječne masti od 3, 83±0, 64 % i proteina u mlijeku od 3, 29±0, 35 %. Prosječan odnos mliječne masti/proteina u mlijeku iznosio je 1, 169±0, 202. Prosječna koncentracija uree u mlijeku iznosila je 22, 63±9, 51 mg/dL. Utvrđena je negativna veza između koncentracije uree i odnosa udjela mliječne masti/proteina u mlijeku (-0, 069 ; p<0, 01). Koncentracija uree u mlijeku u pozitivnoj je korelaciji s udjelom proteina u mlijeku (0, 026 ; p<0, 01), te negativnoj korelaciji s udjelom mliječne masti u mlijeku holstein krava (0, 055 ; p<0, 01).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Miljenko Konjačić
(autor)
Zdenko Ivkić
(autor)
Ante Ivanković
(autor)
Jelena Ramljak
(autor)
Marija Špehar
(autor)