Pregled bibliografske jedinice broj: 1079159
Formulacija i karakterizacija inkapsuliranih sustava liposoma s dopaminom iz kore banane
Formulacija i karakterizacija inkapsuliranih sustava liposoma s dopaminom iz kore banane, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1079159 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Formulacija i karakterizacija inkapsuliranih sustava liposoma s
dopaminom iz kore banane
(Formulation and characterization of liposome systems encapsulated with
dopamine from banana peel)
Autori
Cvetković, Jakov
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2020
Stranica
48
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Šeremet, Danijela
Ključne riječi
ekstrakcija ; inkapsulacija ; kora banane ; liposomi ; polifenoli
(extraction ; encapsulation ; banana peel ; liposomes ; polyphenols)
Sažetak
U posljednje vrijeme agro-industrijski otpad plijeni pozornost znanstvenika zbog visokih udjela bioaktivnih sastojaka, posebice polifenolnih spojeva, čija konzumacija je povezana s brojnim pozitivnim učincima na ljudsko zdravlje. U ovome radu, kora banane, tropskog voća iz porodice Musaceae, izabrana je kao sekundarni biljni materijal za ekstrakciju polifenolnih spojeva primjenom konvencionalnih (infuzija, dekokcija, maceracija) i inovativnih tehnika ekstrakcije (ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom, ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima, ekstrakcija subkritičnom vodom). U svrhu karakterizacije dobivenih ekstrakata određeni su udjeli ukupnih polifenola, udio dopamina i antioksidacijski kapacitet te je ekstrakt s najboljim bioaktivnim parametrima inkapsuliran u liposome. Formuliranim liposomima određena je inkapsulacijska učinkovitost i fizikalno-kemijski parametri (veličine, zeta potencijala i indeksa polidisperzije). Infuzija (80 °C, 30 min) se pokazala najuspješnijom tehnikom u ekstrakciji ukupnih polifenola (25, 38 mg EGK g-1 s.tv. uzorka), ali je dekokt (100 °C, 20 min) zbog najizraženijih antioksidacijskih svojstava (0, 196 i 0, 164 mmol Trolox g-1 s.tv. uzorka) i najvišeg udjela dopamina (12, 63 mg EGK g-1 s.tv. uzorka) inkapsuliran u liposome. Inkapsulacijska učinkovitost dopamina bila je u rasponu od 35, 10 do 41, 12 %, a izmjerene vrijednosti fizikalno-kemijskih parametara ukazuju na relativnu homogenost i stabilnost formuliranih liposoma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-9717 - Održiva proizvodnja biokemikalija iz sekundarnih lignoceluloznih sirovina (OPB-SLS/SPB-LCF) (Šantek, Božidar, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb