Pregled bibliografske jedinice broj: 1078823
Mogućnosti primjene mikorize u ekološkoj poljoprivredi
Mogućnosti primjene mikorize u ekološkoj poljoprivredi, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1078823 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti primjene mikorize u ekološkoj poljoprivredi
(The possibilities of applying mycorrhiza in organic agriculture)
Autori
Friganović, Tiana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2020
Stranica
31
Mentor
Širić, Ivan
Ključne riječi
mikoriza, ekološka poljoprivreda, simbioza, održiva poljoprivreda
(mycorrhiza, organic agriculture, symbiosis, sustainable agriculture)
Sažetak
Mikoriza predstavlja simbiozu između gljive i biljke pri kojem gljiva od biljke dobiva organske tvari sintetizirane putem fotosinteze, a biljka uz pomoć hifa gljiva lakše absorbira vodu i nedostupna hraniva. Primjena mikorize u poljoprivredi ima brojne prednosti – omogućava uzgoj bilja u uvjetima ne prilagođenog tla, poboljšava ishranu bilja, mineralizaciju organske tvari, bolje je iskorištavanje fosfora i dušika, povećana otpornost kulture na stres presadnje, suše i soli, teške metale u tlu i patogene te povećava urod i kvalitetu. Primjena mikorize u ekološkom uzgoju je sve više zastupljena u praksi, osobito u proizvodnji plodovitog povrća, u maslinarstvu i vinogradarsvu. Arbuskularno-mikorizne gljive za koje se smatra da mogu zamijeniti gnojiva i biocide koji nisu dopušteni u organskim sustavima imaju veliku mogućnost primjene u ekološkoj poljoprivredi. Osim što se upotrebom gljiva kao biofertilizatora postiže održavanje ili poboljšavanje plodnosti tla, promiče se ekološka proizvodnja hrane koja predstavlja cjeloviti sustavan pristup poljoprivredi, koji potiče kontinuirane inovacije na gospodarstvima, a u svrhu okolišnog, društvenog i ekonomskog boljitka. Primjena mikorize u svim pravcima ekološke proizvodnje ima veliki potencijal u budućnosti u Republici Hrvatskoj i u svijetu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)